Stad renoveert in Fonteinstraat drie studio's met recyclagematerialen

studio
AG Stadsontwikkeling Leuven renoveerde de voorbije maanden drie studio’s in de Fonteinstraat in Leuven en gebruikte daarvoor gerecupereerde bouwmaterialen.

In de Fonteinstraat in Leuven, in een appartementsgebouw uit de jaren ‘70, voldeden drie studio’s van AG Stadsontwikkeling Leuven niet meer aan de huidige kwaliteitsnormen. AG Stadsontwikkeling Leuven koos ervoor om materialen maximaal te hergebruiken. Alles is bovendien demonteerbaar, zodat de materialen in de toekomst eenvoudig hergebruikt kunnen worden.

Urban mining
Bij de start van de renovatie werden alle waardevolle (demonteerbare en herbruikbare) materialen uit de studio’s gerecupereerd volgens het principe van stadsontginning, of in het Engels ‘urban mining’. Het ging voornamelijk over hout en metaal, maar ook tegels, gootstenen en deuren. Een gedeelte van deze materialen, zoals enkele binnendeuren, de binnentoestellen van de parlofoons en de inbouwkasten, kreeg opnieuw een plek in de gerenoveerde studio’s. Voor de overige materialen zocht AG Stadsontwikkeling Leuven nieuwe eigenaars. Het overgrote deel vond haar weg naar de Leuvense Materialenbank. De overige materialen bood AG Stadsontwikkeling Leuven aan jeugdverenigingen aan.

Recuperatiematerialen en productieoverschotten
Voor overige materialen ging AG Stadsontwikkeling Leuven in eerste instantie op zoek naar recuperatiematerialen en productieoverschotten. Zo zijn de inox werkbladen van de keukens afkomstig uit het Leuvense Politiehuis. De houten vloer werd elders geweigerd omwille van haar nerftekening en zou in de gangbare praktijk op de afvalberg beland zijn. Schoorsteenmantels uit afbraakpanden werden verwerkt tot natuurstenen mozaïekvloeren in de inkomhalletjes. Het bestaande buitenschrijnwerk werd behouden en ingevuld met nieuwe, isolerende beglazing.

De renovatie van deze studio’s is een pilootproject.

raam

Lees meer over