Stad Leuven zoekt overnemer voor stadsscholen

24 juni 2020 | 19u43 | Gepost door redactie
Stad Leuven zoekt overnemer voor stadsscholen
De Stad Leuven gaat de komende maanden bekijken of ze de twee stedelijke scholen kan overdragen aan een overnemer. Dat maakte het stadsbestuur deze week bekend aan de directies, de leerkrachten en de ouders van de stedelijke school voor kleuter- en lager onderwijs (SKLO) aan de Leo Dartelaan, en de stedelijke school voor buitengewoon onderwijs (SBLO Parkschool), gelegen aan de Geldenaaksebaan in Heverlee. De stad informeert hen al in een vroeg stadium omdat ze het proces zo transparant mogelijk wil maken en met de vragen en bezorgdheden van alle betrokkenen rekening wil houden.
Het bericht Stad Leuven zoekt overnemer voor stadsscholen verscheen eerst op Leuven Actueel.

“We begrijpen dat het een belangrijke en spannende stap is voor iedereen.  Maar we gaan heel goed naar iedereen  luisteren en zo goed mogelijk meegeven wat de overnemer moet garanderen. Dat kan gaan over de leerlingencapaciteit, maar evengoed over de infrastructuur of het pedagogisch project” zegt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera.

Betrokkenheid en groeikansen
De stad kiest ervoor om de overdracht transparant aan te pakken en de directies, leerkrachten en vertegenwoordigers van ouders te informeren en te betrekken bij het proces.  Daarin zullen ze duidelijke voorwaarden omtrent onder andere kwaliteit, behoud van de scholen, innovatie en renovatie vooropstellen.  Aan het einde van het jaar hoopt de stad een geschikte overnemer te vinden. Met die partner zal ze dan in het voorjaar van 2021 de overdracht voorbereiden.

De stad is ervan overtuigd dat de twee scholen  in een sterke structuur, met een stevig pedagogisch plan en mogelijkheden om met andere scholen uit te wisselen, alles in hun mars hebben om de kinderen en de leerkrachten te laten groeien. “De coronacrisis heeft ons getoond dat onderwijs op een belangrijk kantelpunt staat en dat vernieuwing zich opdringt. We denken dat de scholen die stap goed kunnen zetten als ze deel uitmaken van een groep scholen in de stad waarmee ze ervaringen kunnen uitwisselen”, zegt schepen Wadera.

Inspirerende en verbindende rol voor de stad
Als lokaal bestuur ziet de stad haar eigen rol als een regisseur in het gehele Leuvens onderwijs. “We zien steeds helderder dat wij in Leuven een rol van verbinding en inspiratie te spelen hebben. Zo kunnen we komen tot één grote Leuvense onderwijsgemeenschap die aandacht heeft voor innovatie en gelijke kansen.” zegt schepen Wadera. De stad speelt die rol al een aantal jaren onder andere met het buddyproject, waarin de stad huiswerkbegeleiders met Leuvense kinderen in kwetsbare situaties in contact brengt. Stad Leuven was ook een van de grote trekkers in de beweging naar een breed systeem van digitaal aanmelden om zo kamperen aan de schoolpoorten te vermijden.

Alles op scherp in coronatijd
Dat de stad in die rol een groot verschil maakt, werd ook duidelijk in de voorbije maanden. Tijdens de lockdownperiode was het voor het Leuvens onderwijs alle hens aan dek. Scholen moesten snel schakelen en de stad kon daarin een belangrijke aanvullende rol spelen. Ze bracht de vele Leuvense scholen samen zodat ze snel ervaringen konden uitwisselen en ze ontzorgde de scholen in de praktische zoektocht naar veiligheidsmateriaal zoals alcoholgels en mondmaskers. Daarnaast zorgde de stad ervoor dat elk kind gelijke kansen kreeg om te leren van thuis uit, door laptops te verzamelen voor gezinnen die er geen hadden. Het is die verbindende en sociale rol die de stad de komende jaren nog verder wilt uitbouwen met de vrijgekomen tijd en middelen na de overdracht.

Het bericht Stad Leuven zoekt overnemer voor stadsscholen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over