Stad Leuven veroordeelt homofoob geweld

vlag
De stad Leuven is geschokt door de extreme daad van zinloos geweld op een man in Beveren. Het Leuvens stadsbestuur betuigt zijn diepste medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer en drukt zijn steun uit aan de hele LGBTQ+-gemeenschap. "Wij veroordelen alle vormen van geweld. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn zonder gevaar te lopen", aldus burgemeester Mohamed Ridouani. Als gebaar van medeleven en steun hangt de regenboogvlag halfstok aan het Leuvense stadskantoor.

De stad draagt de mensenrechten en dus de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap (holebi’s, transgenders en personen die twijfelen over hun geaardheid en genderidentiteit) hoog in het vaandel. Ook letterlijk: elk jaar op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) en tijdens het Holebifilmfestival pronkt de regenboogvlag aan het stadskantoor. Vorig jaar legde de stad nog twee regenboogzebrapaden aan in het stadscentrum.

"In Leuven is iedereen welkom ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. Racisme, discriminatie en geweld worden hier niet getolereerd. We zijn een open stad waar iedereen welkom is, waar iedereen tot zijn recht kan komen, waar het niet uitmaakt wie je graag ziet. Liefde is liefde, ook al is dat nog niet altijd voor iedereen een evidentie", reageert schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. "De weg is nog lang, we blijven ons inzetten voor de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap samen met Regenbooghuis UniQue."

Binnen de LGBTQ+-gemeenschap zelf wordt ook verslagen gereageerd op de gebeurtenissen in Beveren. “Nu het steeds meer duidelijk wordt dat holebifobie de drijfveer lijkt te zijn, zou dit betekenen dat we de 2de homofobe moord in België meemaken” zegt Dimitri Cools, voorzitter van UniQue, het Vlaams-Brabantse regenbooghuis. “De vele geluiden van afkeer die van overal in de maatschappij ons bereiken doen ons zeker deugd en staan in schril contrast met de acties van deze enkelingen. Onze eerste gedachten gaan nu uit naar de familie en vrienden van het slachtoffer. We hopen dat politie en gerecht hun werk kunnen doen om de daders te straffen, zij hebben hier alvast de nodige tools voor. We willen nog eens onze oproep herhalen aan ieder die het slachtoffer is van verbale of fysiek holebi- of transfobe agressie om hiervan zeker aangifte te doen bij de politie, unia of een ander discriminatiemeldpunt zoals Lumi.”

zebrapad

Lees meer over