Stad Leuven plant aankoop van lichtkunstwerk voor zo'n 300.000 euro

Grote zaal theateropstelling
Grote zaal in theateropstelling. Copyright: Secchi Smith_SBA
Op de commissie Cultuur van de stad Leuven werd dinsdagavond meegedeeld dat er bovenop de nieuwe podiumkunstenzaal een digitaal lichtkunstwerk zou komen. De kostprijs voor dit kunstwerk, dat niet lichtvervuilend en duurzaam is, zou zo'n 280.000 euro bedragen.

De kostprijs van de podiumkunstenzaal bedraagt volgens de stad Leuven 65 miljoen euro. Volgens de oppositie gaat het zelfs over ruim 80 miljoen euro, wat dan meer dan een verdubbeling vergeleken met de in 2017 bij de projectdefinitie vooropgestelde prijs van ongeveer 40 miljoen euro zou zijn. Dit kunstwerk zit niet in de prijs inbegrepen.

"Het gaat om een stalen draagstructuur die in de architectuur wordt voorzien. Die structuur reikt tot boven het dakterras en vormt het kader om een lichtkunstwerk te integreren. De opdracht aan een kunstenaar zal bestaan uit het ontwerpen van een fysiek kunstwerk dat binnen de stalen architectuur kan worden geplaatst, en dat fysiek object zal dienen als canvas voor een lichtkunstwerk", klinkt het.

"We willen het kunstwerk een open source principe meegeven. Dat is het idee dat het kunstwerk fungeert als lichtkunstwerk dat op een dakterras staat, maar dat de fysieke structuur ook kan worden gebruikt om andere (digitale) kunstenaars te laten zien en te programmeren. Dat zal niet dagelijks gebeuren, maar het open source idee zouden we willen meegeven in de ontwerpopdracht. Het lichtkunstwerk sluit mooi aan bij het programma van de podiumkunstensite en het sluit aan bij het DNA van Leuven. We kunnen met die digitale kunsten inspelen op een redelijk nieuwe discipline, maar de discipline bij uitstek waar kruisbestuiving tussen technologie, wetenschap en kunsten is. We willen de relatie aangaan met de gebruikers van het gebouw, het programma en de stad. Hoe dat precies zal gebeuren, zal afhangen van de artistieke vrijheid van de kunstenaar", zo laat de stad Leuven weten.

"We gaan deze selectieleidraad internationaal produceren en hebben een mapping gemaakt van interessante kanalen, zoals bijvoorbeeld festivals, musea, huizen, instituten, enzovoort. We willen maximaal vijf kandidaten overhouden voor een tweede fase. We vragen aan hen aandacht voor lichtpollutie en duurzaamheid: twee zaken die belangrijk zijn om in deze fase mee te nemen. De realisatie van het kunstwerk gaat samen met de realisatie van het podiumkunstengebouw in 2028, maar de verwachte prijs van het kunstwerk, zo'n 280.000 euro, zit niet in de 65 miljoen van de site zelf vervat", klinkt het.

Lees meer over