Stad Leuven ondersteunt jongeren tijdens coronacrisis

17 december 2020 | 11u29 | Gepost door annpeeters
steunkaartjes
Sinds het begin van de coronacrisis zet MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van stad Leuven, sterk in op de mentale gezondheid van jongeren. Onder meer door communicatie en sensibilisering voor en door jongeren, en ruimte voor debat wil Leuven haar jongeren ondersteunen. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld vanaf 18 december elkaar een kaartje sturen als steun en hart onder de riem via de sociale media van MIJNLEUVEN.

Het welzijn van jongeren kreeg de afgelopen maanden een stevige deuk. Corona hakt er bij veel mensen zwaar in, maar zeker ook bij jongeren. Hun leven zoals ze het voor corona kenden, werd volledig omgegooid. En daarbij kwam nog het omgaan met zelfstandigheid, eenzaamheid, verveling, stress, angst… Emoties die tijdens zo’n crisis voortdurend naar de oppervlakte komen en die voor veel jongeren moeilijk te dragen zijn. De noodkreet was groot, dus ging de stad over tot actie.

De afgelopen twee weken deelde MIJNLEUVEN maar liefst 4.000 postkaartjes uit aan jongeren op de verschillende Leuvense middelbare scholen. Vanaf 18 december kunnen jongeren ook via de sociale media van MIJNLEUVEN een kaartje versturen. Met deze actie hoopt de stad dat jongeren elkaar een hart onder de riem kunnen steken en zich op een positieve manier met elkaar kunnen verbinden.

Daarnaast werd vooral gewerkt op sensibilisering. Vanuit stad Leuven werd op jongerenmaat duidelijk gemaakt wat niet meer kon, wat nodig was om de coronacijfers de kop in te duwen, maar ook met de nodige aandacht voor wat wél nog kon. Dat gebeurde door letterlijk de straat op te gaan, o.a. langs skateparken en tot aan schoolpoorten - waar aan het begin van het schooljaar bovendien zo’n 1.500 mondmaskers uitgedeeld werden. En ook vandaag zijn jongerenwerkers nog dagelijks aan het werk om op een positieve manier contact te leggen met jongeren.

Om het sensibiliseren online door te trekken, werd een campagne voor sociale media uitgewerkt. Zo maakte influencer Average Rob een videoboodschap waarin hij jongeren aanmoedigde om de regels te volgen en om hulp te vragen als het nodig is.

Ook het hulpverleningsaanbod wordt online systematisch onder de aandacht gebracht. Vooral om jongeren die nood hebben aan begeleiding duidelijk te maken dat hulp vragen niets is om je over te schamen, om te tonen dat ze er niet alleen voor staan en dat hulp vragen makkelijk en anoniem kan.

Voor en door jongeren, ook tijdens corona
Er werd de afgelopen maanden ook hard ingezet op jongeren ondersteunen en hun mening en ervaringen mee uitdragen. “Ook in tijden van corona wordt de ‘voor en door jongeren’-werkwijze van MIJNLEUVEN steevast doorgetrokken. Jongeren krijgen een spreekbuis, een manier om hun eigen blik op corona te delen en steun te zoeken bij elkaar”, aldus Dirk Vansina, schepen van jeugd. Zo creëerde de media-crew - een groep jonge, vrijwillige redacteurs en fotografen (in spé) - wekelijks een berg relevante content op de MIJNLEUVEN-kanalen, kreeg de overkoepelende leerlingenraad Pact3000 hulp om een open brief te schrijven over onderwijs in tijden van corona, liep de OKAN-werking verder met aandacht voor taal en integratie en kregen jongeren de kans om op artistieke wijze hun gevoel tijdens de lockdown letterlijk in beeld te brengen. Het resultaat hiervan was een video die voor veel jongeren erg herkenbaar was en volop werd gedeeld.

En dan is er nog ruimte voor bevraging en debat. Weliswaar op een veilige en vaak virtuele manier. Zo organiseerden de jongeren van Nachtplan met ondersteuning van MIJNLEUVEN een avond die volledig gewijd werd aan het belang van nachtleven en de invloed ervan op het welzijn en de ontplooiing van jongeren. En werd een grote bevraging uitgestuurd over het mentaal welzijn van jongeren en de invloed van sociale media hierop. Resultaten waar het komende voorjaar mee aan de slag gegaan wordt in de vorm van o.a. trajecten, getuigenissen en gesprekken met experts. 

Maar eerst, studeren
Nu de examens volop bezig zijn, staat alles vooral in het teken van studeren. Om ook op dat vlak tegemoet te komen aan de noden van jongeren werd in het stadhuis een studeerplek gecreëerd voor jongeren die moeilijkheden hebben om thuis goed te kunnen studeren. Ze krijgen op veilige afstand van elkaar een eigen plek waar ze van maandag tot vrijdag terecht kunnen.     

Met de acties van de afgelopen maanden en de plannen voor het nieuwe jaar wil MIJNLEUVEN één ding duidelijk maken: stad Leuven laat de Leuvense jongeren niet los en blijf consequent inzetten op hun welzijn.

Lees meer over