Stad Leuven laat zich ethisch hacken

14 januari 2022 | 09u52 | Gepost door annpeeters
computerkamer
Om haar IT-infrastructuur maximaal te beschermen en zich te wapenen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen, deed stad Leuven de voorbije maanden beroep op enkele studenten van hogeschool Howest om de stad ethisch te hacken.

Studenten van de opleiding Cyber Security Professional van hogeschool Howest gingen de voorbije maanden te werk als ethische hackers en probeerden op allerhande manieren in te breken op de IT-systemen en -toepassingen van de stad. Ze deden dat uiteraard zonder kwade bedoelingen en binnen een vooraf gedefinieerd kader. Ze probeerden zwakheden in het systeem te vinden vooraleer echte hackers met kwade bedoelingen dat zouden doen. 

De studenten leverden na afloop een rapport met aanbevelingen af. De stad kreeg hiervoor de steun van de Vlaams minister van binnenlands bestuur en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten.

"Onze IT-systemen hielden goed stand en het was onmogelijk voor de studenten om aan gevoelige data te geraken. Maar zaken kunnen altijd nóg beter: de aanbevelingen van de studenten zullen we ter harte nemen om zo onze IT-infrastructuur, processen en systemen verder te beveiligen. Veiligheid is een reis, geen eindbestemming", laat het stadsbestuur weten.

Ethisch hacken bij 103 lokale besturen

Om lokale besturen beter digitaal te beschermen, trok Vlaams minister van binnenlands bestuur Bart Somers ruim 2 miljoen euro uit voor de uitbouw van een toolkit cybersecurity, de inzet van ethische hackers en een ICT-veiligheidsaudit bij lokale besturen.

Lees meer over