Stad Leuven installeert schuilhokken voor zwerfkatten

14 januari 2020 | 13u53 | Gepost door redactie
Stad Leuven installeert schuilhokken voor zwerfkatten
De stad Leuven heeft 22 schuilhokken voor zwerfkatten geplaatst op dertien locaties verspreid over het Leuvens grondgebied. Ze zorgen voor beschutting voor zwerfkatten. Een schuilhok biedt plaats aan één tot vier katten. De stad vraagt inwoners om de zwerfkatten met rust te laten.
Het bericht Stad Leuven installeert schuilhokken voor zwerfkatten verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Bij slecht weer of bij koude temperaturen is het belangrijk dat zwerfkatten in een tochtvrij, geïsoleerd hok kunnen verblijven. De schuilhokken komen dus zeker het welzijn van de katten ten goede”, vertelt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens. De schuilhokken werden geplaatst op plekken waar zwerfkatten zich vaak ophouden. De stad koos er voor om geen schuilhokken bij de Vlaamse overheid aan te kopen omdat ze enorm duur zijn. “We hebben een alternatief gevonden dat maar liefst 87% goedkoper is zonder dat we aan kwaliteit inboeten. Op die manier gaan we efficiënt om met onze overheidsmiddelen”, aldus Van Oppens.

Laat zwerfkatten met rust
De stad vraagt inwoners om de zwerfkatten met rust te laten en raadt af om dichtbij de hokken te komen, andere katten naar de schuilhokken te brengen of zwerfkatten mee naar huis te nemen. De zwerfkatten zijn eerder mensenschuw en kunnen niet wennen aan een huis. Daarnaast vraagt de stad met aandrang om de dieren niet te voederen. Deze oproep staat ook te lezen op een infobord bevestigd aan het schuilhok. “Vandaag zijn er al vrijwilligers gekend bij de politie die de zwerfkatten voederen. We bekijken momenteel met de politie en Zwerfkat in Le(u)ven hoe we het voederen van de zwerfkatten kunnen formaliseren. Binnenkort kun je je aanmelden als vrijwilliger om de katten te voederen”, licht Thomas Van Oppens toe.

Overlast door zwerfkatten inperken
De stad engageert zich om de overlast door zwerfkatten aan te pakken op een diervriendelijke manier. Hiervoor werkt de stad nauw samen met Zwerfkat in Le(u)ven. ZIL vangt zwerfkatten en steriliseert ze. Nadien laat ze de zwerfkatten – die vaak schuw zijn en zo geen kans maken op adoptie – terug vrij in hun vertrouwde omgeving. Dankzij deze samenwerking blijft de populatie zwerfkatten onder controle en zorgen zwerfkatten voor minder overlast.

Het bericht Stad Leuven installeert schuilhokken voor zwerfkatten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over