Stad Leuven herdenkt overleden en stilgeboren kinderen met lichtritueel op Stadsbegraafplaats

Wereldlichtjesdag
Op Wereldlichtjesdag, telkens op de tweede zondag van december, worden wereldwijd overleden en stilgeboren kinderen herdacht met een kaarsje. Stad Leuven en Huis van het Kind Leuven organiseren ook dit jaar een warm lichtritueel op de Stadsbegraafplaats.

Op Wereldlichtjesdag, dit jaar op zondag 11 december, steken rond 19 uur mensen in elke tijdzone over heel de wereld kaarsen aan. Terwijl kaarsen in de ene tijdzone uitgaan, worden ze in de volgende aangestoken, waardoor een golf van licht ontstaat die de aarde omringt, een bijzonder wereldwijd 24 uur durend herdenken.

Zoals ieder jaar brandt de stad Leuven op alle stedelijke begraafplaatsen op elke rustplek van een kind een kaarsje en worden er honderden lichtjes aangestoken in de Sterretjestuin. ​ 

"Elk jaar opnieuw zijn er zo veel mensen die op deze dag naar de begraafplaats komen om een kaarsje te branden ter herinnering aan de kinderen die gemist worden. Het is een moment waarop we met z’n allen stilstaan bij de enorme kwetsbaarheid van het leven. Stad Leuven is er voor iedereen, en op Wereldlichtjesdag in het bijzonder voor wie er niet meer is", zegt Bieke Verlinden, schepen van Zorg en Begraafplaatsen (Vooruit).

Lichtjes in de straten

Wie op deze avond door de straten van Leuven rondwandelt, kan ook daar een bijzonder hartverwarmende lichtritueel aanschouwen. Net zoals vorige jaren kunnen buren via de stad Leuven een kaarsenpakket bestellen om ook in hun straat letterlijk een lichtpuntje op deze donkere dagen te zijn. Er waren 350 pakketten beschikbaar. Deze zijn ondertussen bijna allemaal verdeeld maar er zijn er nog enkele over. Wie er daarvan graag nog eentje wil bestellen, kan dat doen via leuven.be/wereldlichtjesdag.

"Wanneer er in je buurt iemand een kind verliest, zijn daar geen juiste woorden voor te vinden. Het branden van een kaarsje als teken van herinnering is een mooi gebaar van steun voor dit grote verlies. Heel hartverwarmend, om stil van te worden", aldus Verlinden.

Praktische info nocturne Wereldlichtjesdag

  • Wanneer: Zondag 11 december 2022, 18 tot 20 uur
  • Waar: Stadsbegraafplaats Leuven en in de straten
  • Voor wie: iedereen die iemand mist
  • Prijs: gratis
  • Meer info: leuven.be/wereldlichtjesdag

Het volledige najaarsprogramma rouw en verlies vind je op leuven.be/rouw-en-verlies.

Lees meer over