Stad Leuven gaat op zoek naar 1.000 gezinnen die zonnepanelen installeren

3 mei 2020 | 12u13 | Gepost door redactie
Stad Leuven gaat op zoek naar 1.000 gezinnen die zonnepanelen installeren
Op de Internationale Dag van de Zon, lanceert de stad Leuven ‘Zonnige groetjes uit Leuven!’, een campagne om Leuvenaars aan te zetten om zonnepanelen te installeren. Met deze campagne gaat de stad op zoek naar 1.000 gezinnen die dit jaar zonnepanelen op hun dak leggen. Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering, helpen je besparen op je energiefactuur en zijn goed voor het klimaat. Via een online quick scan op de website van de stad Leuven kunnen inwoners makkelijk nagaan of hun dak geschikt is.
Het bericht Stad Leuven gaat op zoek naar 1.000 gezinnen die zonnepanelen installeren verscheen eerst op Leuven Actueel.

“In Leuven is er momenteel een geïnstalleerd vermogen van zonne-installaties van ongeveer 20 megawattpiek, gelijk aan het energieverbruik van een zesduizendtal gezinnen. Dat aandeel moet flink omhoog en dat kan ook, want in onze stad is er nog heel wat onbenut potentieel. Daarom gaan we met de campagne ‘Zonnige groetjes uit Leuven!’ op zoek naar 1.000 gezinnen die dit jaar zonnepanelen installeren. Dat is goed voor een bijkomend vermogen van 3 megawattpiek. Vorig jaar werden er in totaal 500 installaties geplaatst. We gaan dus voor een verdubbeling”, licht schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers toe.

Vraag een quick scan van je dak aan
De stad lanceert daarom de online quick scan. Door een aantal gegevens in te vullen kunnen Leuvenaars makkelijk uitzoeken of een zonne-installatie rendementsvol is. De energiecoaches van de stad maken een eerste inschatting van de geschiktheid van het dak, hoe groot de installatie moet zijn en waarmee best rekening gehouden wordt zoals bv. sterkte van het dak of schaduwlijnen. Ze geven ook allerhande nuttige informatie over wat je zeker met een installateur moet bespreken en waar je op moet letten voor je een offerte ondertekent.

Offertes kunnen onder andere makkelijk aangevraagd worden via de groepsaankoop van het Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant. Installateurs die daaraan meewerken, werden al grondig gescreend.  Je kan de offertes ook steeds laten nalezen door de energiecoaches.

Sinds begin vorige maand vroeg al een zestigtal Leuvenaars zo’n quick scan aan via de website van stad Leuven.

Zonnepanelen blijven een goede investering
Investeren in zonnepanelen blijft bijzonder voordelig. Je bespaart immers sterk op je energiefactuur. Wie dit jaar nog zonnepanelen plaatst, kan bovendien nog gebruik maken van het eenvoudige systeem van de terugdraaiende teller. Hierbij betaal je op jaarbasis voor de elektriciteit die je meer verbruikt dan je productie. Omdat je nog wel gebruik maakt van het elektriciteitsnet, betaal je wel een forfaitaire bijdrage: het prosumententarief.

Bovendien zijn de prijzen voor zonnepanelen de laatste jaren enorm gedaald. Een gemiddelde installatie die elektriciteit oplevert voor een gezin van vier personen, kost tussen de 5.000 en 7.000 euro inclusief btw en heb je in 7 à 8 jaar al terugverdiend. De levensduur van de panelen is al snel 30 jaar.

In bepaalde gevallen kun je een beroep doen op een renteloze Vlaamse energielening. Maar ook banken bieden groene energieleningen met een lage rentevoet aan. Die kan dan op enkele jaren tijd terugbetaald worden met de opbrengst van de zonnepanelen.

Geen geschikt dak en toch investeren in zonne-energie?
Wiens dak niet geschikt is voor een zonne-installatie of wie huurt, kan nog steeds investeren in groene energie door aan te sluiten bij een lokale energiecoöperatie. Zo’n coöperatie plaatst grote zonne-installaties op geschikte daken, gefinancierd door particulieren.  Op de daken van tien publieke gebouwen in de stad worden er binnenkort op die manier zonnepanelen geïnstalleerd. “Dankzij lokale energiecoöperaties kunnen inwoners die geen geschikt dak hebben of huren, toch mee investeren en participeren in groene energie op ons grondgebied en delen in de winst. Zo kan in Leuven iedereen zijn steentje bijdragen aan de energietransitie, én er de vruchten van plukken”, aldus schepen Dessers.

Goed om weten: de plaatsing van zonnepanelen kan ook tijdens de coronacrisis, mits het bedrijf de nodige preventiemaatregelen toepast. 

Het bericht Stad Leuven gaat op zoek naar 1.000 gezinnen die zonnepanelen installeren verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over