Stad lanceert campagne rond zichtbaarheid in het verkeer

1 februari 2021 | 12u04 | Gepost door annpeeters
zichtbaarheid
Vandaag, 1 februari, lanceert de stad een campagne rond zichtbaarheid in het verkeer. In deze donkere wintermaanden is het voor weggebruikers extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn. “Een leefbare en bereikbare stad is een stad waar iedereen zich veilig kan verplaatsen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Daarom zetten we al jaren hard in op verkeersveiligheid, bijvoorbeeld door schoolomgevingen en -routes verkeersveilig te maken. Ook zichtbaarheid in het verkeer speelt een belangrijke rol om ongelukken te voorkomen.”

“De afgelopen maanden hebben we werk gemaakt van meer ruimte voor fietsers, onder meer met de invoering van de fietszone in de binnenstad, nieuwe fietspaden en de aankondiging van de uitbreiding van de zone 30 naar de deelgemeenten. Met de campagne ‘Wij zijn graag gezien!’ zetten we nu zachte weggebruikers ertoe aanzetten om in de donkere maanden ook goed zichtbaar op pad te gaan en roepen we automobilisten op om hun snelheid en rijstijl aan te passen en extra goed uit te kijken voor fietsers en voetgangers. Want verkeersveiligheid is een zaak van àlle weggebruikers”, licht schepen van mobiliteit David Dessers toe.

Hoe zichtbaar je als fietser of voetganger voor andere weggebruikers bent, heeft een grote impact. Als je donkere kledij draagt, ben je pas op 20 meter zichtbaar voor automobilisten. Een chauffeur die 50 km per uur rijdt en plots een donker geklede voetganger opmerkt, kan onmogelijk nog op tijd stoppen, want hij heeft 26 meter nodig om zijn auto tot stilstand te brengen. Draag je reflecterende kledij? Dan verhoog je je zichtbaarheid en ben je tot op 150 meter zichtbaar. Ook bij fietsers kan reflecterende en fluorescerende kledij, naast de verplichte fietsverlichting, in het (schemer)donker de zichtbaarheid verhogen.

Op bussen en Facebook
Het campagnebeeld is te zien op enkele bussen van De Lijn. Ook in het straatbeeld verschijnt de affiche. En om iedereen extra te motiveren, is er binnenkort een fotowedstrijd via www.facebook.com/stadleuven. Bezorg een foto van hoe jij op pad gaat – met lichtjes, fluorescerend of reflecterend materiaal – en maak kans op leuke gadgets die je nog beter zichtbaar zullen maken.

Respect en hoffelijkheid in het verkeer
Zichtbaarheid is maar één aspect van veiligheid in het verkeer. De komende jaren komen ook campagnes over snelheid, voorrang en respect in het verkeer aan bod.

Lees meer over