Stad koopt meer aandelen in voedseldistributieplatform Kort'om, hoewel geen enkele Leuvense boer er lid van is

30 augustus 2022 | 10u37 | Gepost door annpeeters
Producten recht van het veld op het Rector De Somerplein
De stad zal extra aandelen kopen in cvba Kort'om en dit ten bedrage van 15.000 euro, wat overeenkomt met het bedrag van het jaarverlies van deze vereniging. 

Met Kort’om hebben Rikolto vzw en een aantal landbouwers uit de regio rond Leuven een cvba met sociaal oogmerk opgericht dat tot doel heeft een distributieplatform voor korte keten landbouwproducten op te starten en te beheren.

"De stad zet sterk in op duurzame landbouw en stadslandbouw als onderdeel van het klimaatbeleid. Een voedseldistributieplatform dat het aanbod van lokale voedselproducten snel kan aanbieden aan de consumenten en dat de stadslandbouw kan promoten en ondersteunen is een belangrijk initiatief in de voedselstrategie en het beleid inzake stadslandbouw van de stad. Om die reden is het wenselijk dat de stad meer inzet op het voedseldistributieplatform Kort'om door de vermeerdering van haar aandelen binnen cvba Kort'om", zegt het stadsbestuur. 

Geen Leuvense boeren

Vreemd is wel dat er bij Kort'om geen enkele Leuvense landbouwer aangesloten is. In feite steunt het stadsbestuur de distributie van de producten van landbouwers uit gemeenten van 40 kilometer rond Leuven. "Door de aankoop van nog eens 150 aandelen aan 100 euro per stuk, haalt stad Leuven het platform uit de rode cijfers", zegt oppositiepartij N-VA. "Wij zijn voorstander van het promoten van lokale producten en het ondersteunen van stadslandbouw, maar vragen dat het stadsbestuur zich beperkt tot het ondersteunen van Leuvense boeren, zeker ook omdat geen enkele omliggende gemeente in de cvba uit Linter investeert."

Door de aankoop van de extra aandelen, wordt de stad hoofdaandeelhouder van Kort'om. "Toeval zegt het stadsbestuur dat het bedrag net overeenkomt met het verlies van de cvba. Over het feit dat er geen enkele Leuvense boer aangesloten is, zegt het stadsbestuur dat landbouwbedrijven nu eenmaal rond een stad liggen." Over het bedrag van 15.000 euro, dat bovenop de reeds geïnvesteerde 20.000 euro komt zegt het stadsbestuur dat dit toch niet zo'n groot bedrag is. 

Lees meer over