Stad komt met hangslot om atelier te sluiten: "Kom morgen maar eens terug, mijn contract loopt pas morgen af"

30 december 2022 | 11u55 | Gepost door annpeeters
Pieter
Kunstenaar Pieter Janssens geeft zich niet zomaar gewonnen en stuurt de stadsmedewerkers weg als ze vandaag een hangslot aan zijn atelier in de Molens van Orshoven zouden willen hangen.

Kunstenaar Pieter Janssens kreeg bericht dat de mensen van AGSL, het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven, zeg maar de vastgoedbeheerder van Stad Leuven, vandaag 30 december zijn atelier komen vergrendelen met een hangslot. "Totaal respectloos en bovendien ook nog eens niet volgens de overeenkomst, want mijn huurcontract loopt tot en met 31 december", zegt de kunstenaar. "Ze zouden om 11 uur komen, ik sta hier al een uur te wachten, maar er is nog niemand te zien. Als ze opdagen stuur ik ze weg."

Zes weken geleden kreeg Pieter te horen dat hij de helft van zijn atelier moet afgeven en dat hij voor de andere helft de huurprijs maal vijf moet betalen. "Dat is de nieuwe prijs die iedereen zal moeten betalen, er wordt echter geen rekening gehouden met het feit dat ik de ruimte zelf in orde gezet heb en dat er hier geen verwarming is. De stad heeft in mijn atelier geen enkele investering gedaan, in tegenstelling tot de andere ruimtes. Bovendien zitten ze daar  nog eens lekker warm, terwijl ik hier zelf voor alles moet zorgen, al zovele jaren."

Gesprek haalt niets uit

"Er is mij nooit gevraagd hoe ik het zag, terwijl ik toch al veel met de stad samengewerkt heb voor het leveren van kunstwerken en allerhande diensten. Je zou dan toch verwachten dat ze eens met je praten voor ze dergelijke beslissingen nemen. Amper een week of zes geleden kreeg ik het nieuws. Na twee weken aandringen kreeg ik eindelijk een gesprek met schepen Lalynn Wadera (Vooruit). Maar ook daar was er geen mogelijkheid tot onderhandelen. De beslissing was genomen. Zonder duidelijke argumenten. En dat is wat ik in heel dit verhaal zo zuur vind. Maar soit, ik heb m'n best gedaan en gestreden maar het heeft niks uitgehaald."

Burgemeester

"Ik probeer nog een gesprek met burgemeester Ridouani te krijgen, maar die is ziek. Ik zit wel nog met 800 handtekeningen, die wil ik hem nog geven."

Nieuwe locatie

"Ik heb nog geen nieuwe locatie en heb dus alles gewoon buiten gezet. Bij wijze van statement ook. Op 1 januari 2023 heeft Leuven een nieuwe schepen van Cultuur. Hopelijk komt Bert Cornillie (Vooruit) met me praten en komt er toch nog een oplossing uit de bus."

Lees meer over