Stad adviseert om erkenning Al Ihsaan moskee niet in te trekken

21 augustus 2019 | 11u56 | Gepost door redactie
Erkenning Al Ihsaan moskee dan toch niet ingetrokken
Dinsdagavond was er een gesprek in de commissie Veiligheid betreffende mogelijk salafisme in de Leuvense moskee. Daarbij werden twee vertegenwoordigers van de moskee gehoord, waarna het stadsbestuur liet weten aan minister Homans, dat het adviseert om de erkenning van de moskee niet in te trekken. Minister Homans neemt op 26 september een beslissing.
Het bericht Stad adviseert om erkenning Al Ihsaan moskee niet in te trekken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Naar aanleiding van de brief van Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering, waarin zij meedeelt de erkenning van moskee Al Ihsaan te willen intrekken, stelde stad Leuven het gevraagde advies op. Het stadsbestuur is van oordeel dat er geen redenen zijn om de erkenning op te heffen. Het bestuur blijft kiezen voor dialoog, samenwerking en verbondenheid in de stad en pleit ervoor elke vorm van polarisering en extremisme in de samenleving en in elke religie te veroordelen en te bestrijden en roept minister Homans op in gesprek te gaan met de vertegenwoordigers van Al Ihsaan. Het stadsbestuur kwam tot deze conclusie na een gesprek met twee afgevaardigden van de moskee en won ook advies in bij de lokale politie, verschillende stadsdiensten, de provincie, de bestuursleden van de moskee en het Executief van Moslims in België.

Eind 2017 kwam de imam van Al Ihsaan in opspraak door uitspraken in de moskee over de toelaatbaarheid van het slaan van vrouwen. De man werd toen geschorst door het EMB. Sedert december 2018 is de imam opnieuw actief binnen de lokale geloofsgemeenschap Al Ishaan te Leuven. De vertegenwoordigers van de moskee bevestigden dit in de commissie Veiligheid, maar zeggen geen indicaties van salafisme te hebben bij de imam, toen niet en nu niet. De schorsing van de man was preventief volgens de heren. Ook de uitspraken over het slaan van vrouwen is een misverstand volgens de woordvoerders van de moskee. “De preek waarover het gaat, is fout vertaald vanuit het Arabisch. In die versie is geen sprake van het slaan van vrouwen. De vertaler is toen wel ontslagen uit de raad van bestuur.”

Toch blijft de man nog lesgeven binnen Al Ishaan en post hij op zijn Facebook-profiel regelmatig citaten van salafistische geleerden. Oppositiepartij N-VA vraagt zich af hoe dat nog bijna één jaar lang kon worden toegestaan door het bestuur van de moskee. “De man in kwestie geeft les in het gemeenschapsonderwijs en we hadden geen enkele reden om hem te verdenken van salafisme. Dat de preken sinds eind 2017 niet meer online staan in het Nederlands ligt aan het feit dat we nog geen vertaler hebben gevonden, die vrijwillig die taak op zich wil nemen en de nodige capaciteiten heeft om dat te doen”, zeggen de vertegenwoordigers van de moskee.

Burgemeester Mohamed Ridouani  en schepen van Erediensten Carl Devlies verdedigen de vrijheid van religiebeleving.  Volgens het stadsbestuur zou het intrekken van de erkenning leiden tot minder controle en minder dialoog. “Experts stellen dat de officiële erkenning niet alleen een hefboom is voor een duurzame integratie van de islam in de Belgische samenleving maar dat die erkenning ook bijdraagt tot meer transparantie en een scherper toezicht mogelijk maakt om ontsporingen te voorkomen”, aldus burgemeester Ridouani en schepen Devlies die de bevoegde stadsdiensten volgen in hun oordeel dat de imam een tweede kans verdient.

Behalve het Leuvense stadsbestuur werden ook het gemeentebestuur van Herent, de provincie Vlaams-Brabant, de Moslimexecutieve en het bestuur van de Al Ihsaan-moskee aangeschreven. “Op 26 september wordt deze fase van de procedure afgerond, we bekijken dan wie al dan niet een advies heeft ingediend”, zegt de woordvoerster van Liesbeth Homans. “Daarna zal minister Homans beslissen of de moskee haar erkenning kan behouden.”

 

Het bericht Stad adviseert om erkenning Al Ihsaan moskee niet in te trekken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over