Spitsstrook richting Limburg: vanaf 22 mei werken aan de middenberm

e314
Wegen en Verkeer legt op de E314 een spitsstrook aan richting Limburg tussen Wilsele en Aarschot. “De 13 kilometer lange spitsstrook zal opengesteld worden bij grote verkeersdrukte en moet de avondspits op de E314 richting Limburg verlichten. Boven de rijstroken komt er dynamische rijstrooksignalisatie die aanduidt of de strook open of gesloten is. Na enkele voorbereidende werken naast de snelweg, start de aannemer op 22 mei met het aanpassen van de middenberm. De spitsstrook zou volgens de huidige planning helemaal klaar moeten zijn in oktober 2021”, zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Middenberm smaller op ruim helft van het tracé 

Om ruimte te maken voor de spitsstrook, zal de aannemer de indeling van de rijstroken aanpassen op de weghelft voor het verkeer richting Limburg. Op ruim de helft van het tracé, meerbepaald het stuk van aan de brug van de Steenweg op Nieuwrode (Wezemaal) tot aan de afrit van Aarschot, zal hij eerst de middenberm  opbreken. Die is in die zone nu zes meter breed en zal versmald worden tot drie meter. 

Palen voor portieken al geplaatst en pechhavens al aangelegd 

De komende maanden zal de aannemer ook portieken plaatsen over de hele breedte van de snelweg (beide weghelften). Boven de weghelft voor het verkeer richting Limburg zullen aan die portieken digitale borden met rijstrookinformatie (“rijstrooksignalisatie”) komen te hangen. Die borden zal het Vlaams Verkeerscentrum gebruiken om de rijstroken “in real time” open te stellen of af te sluiten, en om de snelheidsbeperking aan te geven. De afgelopen weken heeft de aannemer langs de snelweg al de palen van die portieken geplaatst. Die zie je nu al om de 750 meter staan. De aannemer heeft ook al pechhavens aangelegd aan de beide kanten van de snelweg. 

Ernstige hinder in zomermaanden

De komende weken blijft de hinder voor het verkeer op de E314 relatief beperkt. Richting Lummen geldt er tussen Wilsele en Aarschot wel een snelheidsbeperking van 70 km/u. In juli en augustus schakelen de werken een versnelling hoger. Dan krijgt de E314 in beide richtingen een nieuwe asfaltlaag en werken we de spitsstrook verder af. Tijdens de zomermaanden is er hinder voor het verkeer in beide richtingen: tussen Aarschot en Wilsele rij je over twee versmalde rijstroken in elke rijrichting en zal er een snelheidsbeperking gelden van 50 km/u. Bovendien wordt er in juli en augustus in totaal gedurende een drietal weken gewerkt aan het op- en afrittencomplex van Holsbeek (nr. 21), waardoor er tijdelijk op- en afritten zullen worden afgesloten. Waarschijnlijk zullen de op- en afrit in de rijrichting van Lummen een tiental dagen afgesloten worden in juli, en de op- en afrit in de rijrichting van Brussel nog eens een tiental dagen, in augustus. Wegen en Verkeer zal de exacte data communiceren zodra die bekend zijn. 

 

Volgens de huidige planning kan de spitsstrook open in oktober 2021. 


Meer info over de spitsstrook leest u op deze webpagina.

Lees meer over