Solar Team van KUL heeft laatste test op Belgische bodem erop zitten

Solar Team
Het Belgische Solar Team heeft haar laatste testdag in België erop zitten. Het studententeam van de KU Leuven bereidt zich voor op een race voor zonnewagens in de Marokkaanse Sahara. De lat ligt hoog voor het Belgische team, want met hun vorige zonnewagen werden ze zowel Europees- als wereldkampioen. De laatste kilometers in België werden gereden op de testbanen van Ford in Lommel.

Op de testbanen van Ford in Lommel reed de zonnewagen van het Agoria Solar Team vrijdag haar laatste kilometers op Belgische bodem. Binnen tien dagen vertrekt het Leuvense studententeam naar Marokko om deel te nemen aan hun volgende raceuitdaging. De zonnewagen reed afgelopen maand reeds duizenden kilometers op testbanen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de wedstrijd. Naast betrouwbaarheid van de wagen wordt er bij de testen ook heel wat data verzameld. Het verbruik van de zonnewagen wordt nauwkeurig opgemeten in verschillende configuraties en situaties om zo tijdens de race optimaal gebruik te maken van de beschikbare zonne-energie. Op de laatste testdag in België vonden er geen technische problemen plaats aan de zonnewagen, wat het Solar Team goede hoop geeft voor de wedstrijd in Marokko.

Van 25 tot 29 oktober neemt het Agoria Solar Team deel aan een wedstrijd voor zonnewagens op het Afrikaanse continent. Op vijf dagen tijd zullen studententeams van universiteiten van over de hele wereld een parcours van 2.500 kilometer afleggen doorheen de Marokkaanse Sahara en langs de voet van het Atlasgebergte. De race in Marokko is een alternatief voor de afgelaste tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge, welke volgende maand weer in Australië plaats had moeten vinden.

“De lat ligt hoog, want het Belgische team is momenteel zowel Europees- als wereldkampioen. Met de nieuwe zonnewagen die in het afgelopen jaar werd gebouwd zullen de Leuvense studenten er alles aan doen om opnieuw de winst mee naar huis te nemen. Het team en de zonnewagen zijn alvast uitstekend voorbereid voor de wedstrijd”, zegt piloot Gilles De Baets (24) uit Brugge.

Lees meer over