Smakelijke middagpauze voor leerlingen basisschool Bleydenberg

Leerlingen krijgen een tas soep
Voor enkele leerlingen en leerkrachten van basisschool Bleydenberg in Wilsele was de lunchbreak deze middag net dat tikkeltje leuker. Want naast de droge boterhammen die ze elke dag in hun brooddoos vinden, kregen ze nu een gratis tas tomatensoep aangeboden via het project RobinFood@School. “Door de coronacrisis zijn er veel mensen in een kwetsbare situatie beland, waaronder ook een pak kinderen, waardoor ze niet altijd toegang hebben tot gezonde voeding.”

Mooi in een rij staan enkele leerlingen van school Bleydenberg aan te schuiven voor een tas soep. “We hebben vijftien liter tomatensoep voorzien voor twee klassen en alle leerkrachten van de school”, vertelt Jen Willems, een van de initiatiefneemsters van het project RobinFood@School. “Vandaag is het een testdag voor het project. In drie scholen in Leuven, Bleydenberg, Sancta Maria en Don Bosco, delen we soep uit om na te gaan of alles vlot verloopt en of de kinderen de soep lekker vinden.”

Een project, twee doelstellingen

“RobinFood@School is een actie van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden), Riso Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant en KU Leuven. Enkele universiteitsstudenten hebben een businessplan uitgewerkt waarbij op een zinvolle manier aan de slag gegaan wordt met voedseloverschotten”, gaat Willems verder. Met het project proberen de initiatiefnemers enerzijds het voedselverlies zoveel mogelijk te vermijden en anderzijds elk kind toegang te geven tot voedzaam eten. “Momenteel werken we met de overschotten van één boer, maar het is onze ambitie om in veel meer scholen in het Leuvense een aanbod uit te bouwen en om meer voedselproducenten bij het project te betrekken.”

Soep tegen coronamiserie

Het project RobinFood@School is een verlengstuk van het initiatief Robin Food dat vorig jaar in april door Rikolto en enkele partners werd gelanceerd. “Door de miserie die het coronavirus met zich meebracht, konden veel mensen zich plots geen gezonde voeding meer veroorloven. Via Robin Food hebben we liters soep van ‘geredde’ groenten uitgedeeld aan mensen in een kwetsbare situatie. Tegenwoordig is de soep van het Robin Food-merk te koop bij de sociale kruidenier in HAL 5 in Kessel-Lo en bij enkele retailers”, aldus Willems. Aan de lachende gezichten van de kinderen te zien, was de testdag van RobinFood@School alvast een groot succes.

Lees meer over