Sint-Lambertuskerk Heverlee opnieuw open

Sint-Lambertuskerk Heverlee
Na een doorgedreven restauratie opende de Sint-Lambertuskerk in Heverlee enkele weken geleden opnieuw de deuren. Een belangrijke mijlpaal voor de parochianen en de Poolse gemeenschap die in de kerk een onderkomen vinden.  Weinig kerken in de streek zijn populairder. Dat bleek duidelijk uit de grote belangstelling tijdens de officiële inhuldiging.

De heilige Sint-Lambertus kerstende een groot deel van onze regio. Daarom vind je in deze streek heel wat ‘Sint-Lambertuskerken’. Heverlee alleen al telt er drie, als je de 12e-eeuwse Sint-Lambertuskapel in het Arenbergpark en de afgebroken kerk uit 1762 – gelegen op het speelpleintje aan de huidige kerk – meetelt. Omdat die kerk te klein werd, startte men in 1876 met de bouw van de huidige neoromaanse kerk.

Rampspoed

De parochiekerk onderging de afgelopen decennia heel wat beproevingen en was lange tijd gesloten voor het publiek. “Tijdens WOII sneuvelden de meeste glasramen van de kerk. Deze werden vervangen door de huidige glas-in-loodramen. In de jaren ’60 regende het binnen en werd de kerk gerestaureerd en meteen ook voorzien van een weekkapel en kooromgang. Maar al in 1970 werd het altaar door brandstichting vernield. In 2001 kwam in de linkerkruisbeuk een deel van het pleisterwerk naar beneden waardoor er opnieuw water begon in te sijpelen en het houten dakgebinte en de bepleistering werden aangetast. In 2010 werd het aanbestedingsdossier voor de restauratie van dakwerken goedgekeurd. De subsidies volgden in 2011. Maar nog voor de werken begonnen, viel alweer een gedeelte van het plafond naar beneden. De deuren gingen vier jaar dicht voor dakrenovatie, nieuwe bepleistering en het herschilderen van de gewelven. Kostenplaatje: 1 miljoen euro, waarvan 300.000 euro voor de Vlaamse overheid. Tot 2015 moesten de kerkgangers uitwijken naar de Jezuïetenkapel op de Waversebaan. De werken konden bovendien pas in 2013 beginnen. Het houten dak bleek zwaarder aangetast dan gedacht, zelfs weggerot. Tegelijkertijd werd ook de riolering vernieuwd en de mazoutketel vervangen oor een gasketel ”, zegt Guy Delbar, voorzitter van de kerkraad Sint-Lambertus.

Laatste renovatie

De laatste renovatiefase startte op 1 juni 2020 en duurde tot in het najaar van 2021. Geplaagd door vele tegenslagen tijdens de werken, strooide ook de corona-epidemie roet in het eten. In totaal werd er ongeveer 700.000 euro besteed. “Tijdens een bomvolle inhuldigingsviering, bijgewoond door kerkelijke en burgerlijke overheden en een delegatie van de Poolse gemeenschap, kon men het resultaat bewonderen. Het afgelopen jaar werden naast de voorziene pleister-, elektriciteits- en schilderwerken ook tal van andere zaken opgeknapt, zoals het roosvenster en de zuiltjes aan de hoofdingang, de voorzetbeglazing van het roosvenster, de duivenwering, de audiovisuele installatie en onder het doksaal werden de vermolmde balken vervangen door nieuwe exemplaren. Tot slot werd alles toegankelijk gemaakt voor mindervaliden”, somt schepen van Erediensten Carl Devlies (CD&V) op. Iedereen kan vanaf nu genieten van een mooie en goed uitgeruste kerk, doch een aantal zaken zitten nog in de pijplijn.

Bouwkundig erfgoed

De kerk is geen beschermd monument, maar staat wel op de lijst bouwkundig erfgoed. Pastoor Gerben Zweers: “Destijds dacht men eraan om de kerk af te breken en een nieuwe te bouwen, maar omwille van het beeldbepalende karakter voor de buurt koos de stad voor renovatie.” “In de toekomst zouden we deze zone verder willen versterken voor lokale gemeenschapsvoorzieningen”, vervolgt schepen Devlies. “We willen werk maken van een meer uitgesproken kern voor Heverlee met de kerk en het deelgemeentehuis – in haar huidige, of nieuwe gedaante – als uitvalsbasis.” “Dit zal de lange traditie van de kerk en de verbondenheid tussen de parochianen absoluut ten goede komen”, besluit pastoor Zweers.

Lees meer over