Sint-Jansschool, Mater Dei en Sancta Maria in Leuven: ontwerpers campus Mechelsevest en campus Sint-Jacobsplein bekend

3 september 2021 | 14u09 | Gepost door annpeeters
mater dei
Zowel voor de Sint-Jansschool aan de Mechelsevest, als voor de basisschool Mater Dei en de vestiging van de secundaire school Sancta Maria Leuven aan het Sint-Jacobsplein is een nieuwe fase van het masterplan van SMD-L begonnen. Voor beide locaties is nu een ontwerpteam aangeduid

Om de teams te selecteren had SMD-L, het schoolbestuur dat ook nog Sancta Maria basisschool en Sancta Maria secundair in de Charles Deberiotstraat in Leuven onder zijn hoede heeft, een ontwerpwedstrijd georganiseerd. Hierbij werden per locatie enkele ontwerpteams uitgekozen die vervolgens, op basis van een uitgeschreven bouwprogramma, hun visie mochten voorstellen aan de hiervoor speciaal samengestelde jury. De voorstellen werden beoordeeld aan de hand van criteria zoals landschapsinrichting, architecturale vormgeving, functionaliteit van het plan, duurzaam en energiebewust bouwen en budgettaire haalbaarheid.

Voor de locatie Mechelsevest werd het ontwerpteam, onder leiding van de architecten, URA aangeduid. De voorgestelde visie zet vooral in op de basiskwaliteiten van de bestaande gebouwen, speelplaats en tuin, en versterkt die door het toevoegen van een nieuwe inkomzone en het organiseren van de klassen rond de speelplaats. Het geheel wordt bouwtechnisch opgewaardeerd. Deze werken betekenen een investering van ongeveer 2 miljoen euro.

Voor de locatie Sint-Jacobsplein werd gekozen voor het ontwerpteam, onder leiding van de architecten, a33. In hun visie komt er naast het te renoveren klooster en herenhuis een nieuwbouwvolume tegen het Sint-Jacobsplein. De kleuters krijgen een nieuw gebouw dat aanleunt tegen de serre van de Kruidtuin. Enkele gebouwen worden afgebroken, alle andere worden gerenoveerd. Deze werken vragen een investering van zo’n 10 miljoen euro.

Dirk Stiers, voorzitter van SMD-L: “Voor beide locaties is het ontwerpproces ondertussen gestart. De visies worden in nauw overleg met de scholen uitgewerkt. We mikken op het begin van het schooljaar 2024-2025 voor de volledige ingebruikname van de vernieuwde campussen.”

Sint-Jansschool
Sint-Jansschool

Lees meer over