Schurftbesmetting in kinderdagverblijf De Girafant van Zorg Leuven

21 februari 2024 | 19u41 | Gepost door annpeeters
Kinderopvang
Op 29 januari werd er een geval van schurft bevestigd in kinderdagverblijf De Girafant in Leuven, een kinderopvanginitiatief van Zorg Leuven. Ondertussen is er al een tweede geval bevestigd.

Zoals het hoort bij een vermoeden van meer dan één geval van schurft, is er melding gedaan bij het agentschap Zorg en Gezondheid. "De afdeling infectiebestrijding onderzoekt de gevallen van schurft en de genomen acties om verdere verspreiding naar de algemene bevolking te voorkomen", zegt Fabienne Tejpar, Directeur Kinderopvang Zorg Leuven. "Hun advies van gisteravond, waar experten en een behandelende arts in overleg gingen, was dat we in dit specifieke geval niet konden spreken van een besmetting.  Buiten een oproep tot waakzaamheid aan de ouders waren er geen andere maatregelen noodzakelijk en kon de werking van het kinderdagverblijf verder gezet worden."

Tweede geval

Ondertussen zou er toch een evolutie zijn en heeft de behandelende arts een tweede melding alsnog als schurft bestempeld. "Bij het vermoeden van deze besmetting, was preventief meteen een nauwgezette behandeling opgestart. Bovendien is er sinds 12 februari geen contact meer geweest in de opvang. Hierdoor blijft het advies dat er geen andere maatregelen noodzakelijk zijn in de opvang buit een verhoogde waakzaamheid."

Informeren

"Aangezien we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn, hebben we besloten om alle ouders opnieuw te informeren. Zij hadden eerder vandaag de info kregen dat er géén besmetting zou zijn. Vanmiddag zijn zij op de hoogte gebracht om vooral een gezonde waakzaamheid te hanteren. Er is geen reden tot ongerustheid en als organisatie hebben we alle nodige stappen genomen. We benadrukken dat het belangrijk is om extra waakzaam te blijven naar symptomen die een indicatie kunnen zijn van een mogelijke besmetting."

Symptomen

Schurft is een besmettelijke huidaandoening die resulteert in hevige jeuk. Het wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een parasiet die eruitziet als een klein, spinachtig beestje. Met het blote oog is deze mijt niet of nauwelijks zichtbaar. De symptomen van schurft zijn onder andere nachtelijke jeuk, kleine bultjes en roodheid.

Lees meer over