Scheutsite komt ter beschikking voor onderwijsprojecten, ook mobiliteit errond wordt aangepakt

Van Missiehuis naar tijdelijke plek voor diverse verenigingen
In 2019 kocht de stad Leuven de gebouwen op de Scheutsite. In afwachting van de definitieve invulling in 2025, kregen Leuvenaars, Leuvense organisaties en verenigingen de tijd om na te gaan of de site voor hen de geschikte ruimte biedt. Op basis van hun ervaringen bereidt de stad nu de definitieve invulling voor. Ze maakte de plannen deze week bekend aan de bewoners en de buurt.

“De afgelopen jaren groeide de Scheutsite uit tot een bruisende plek voor jong en oud. Twee scholen, vijfentwintig socio-culturele verenigingen, 125 Oekraïense vluchtelingen en vijftien jonge vluchtelingen in begeleiding van Hejmo en buurtbewoners, hebben een plek in het paters- en zustersgebouw”, zegt schepen van Stadsgebouwen Lalynn Wadera (Vooruit).

DNA van de site

De site wordt nu gebruikt als werkplek, klaslokaal, ​atelier, stockageruimte en in de gemeenschappelijke lokalen organiseren ze allerlei activiteiten. “Verbinding en vernieuwend onderwijs is in het DNA van de site geslopen. De leerlingen van de scholen kunnen hier zelfstandig werken, buiten in de natuur gaan en projecten opzetten met andere gebruikers. De afgelopen jaren zijn hier veel mooie gezamenlijke initiatieven gegroeid”, zegt Wadera. "In de kerstperiode nog organiseerden de Oekraïense vluchtelingen een kerstmarkt en de andere partners sprongen mee op de kar."

Toekomst

“Op basis van die ervaringen, beslissen we nu dat het gebouw van de Paters ter beschikking komt van innovatieve onderwijsprojecten die een samenwerking uitwerken met socio-culturele organisaties”, zegt schepen Wadera. De stad stelt een formule van erfpacht voor. Dat betekent dat ze eigenaar blijft en dat de gebruikers het gebouw beheren en vernieuwen in functie van hun noden. In het najaar komt er een oproep waarin partnerschappen van onderwijs en socio-culturele organisaties zich kandidaat kunnen stellen om het gebouw voor lange periode in goed beheer in te nemen.

Het gebouw van de Zusters blijft in beheer van de stad. De Oekraïense vluchtelingen en de jongeren in begeleiding van Hejmo kunnen daar blijven zolang dat nodig is. ​De stad bekijkt of het gebouw gewenst en nuttig is als extra ruimte voor socio-culturele organisaties.

De stad blijft op en rond de site actief, vooral in een flankerende rol. Ze zal de groene parkruimte rond de gebouwen beheren en stukken ontharden. Daarnaast zal de stad de komende jaren de mobiliteit op en rond de Scheutsite aanpakken.

Lees meer over