Sancta Maria Leuven lanceert innovatief project om smartphonegebruik op school in te dijken

SML

De middelbare school Sancta Maria in Leuven kondigt een baanbrekend initiatief aan om de sociale interactie en focus van leerlingen te bevorderen. Vanaf september 2024 introduceert de stadsschool ‘Yondr-hoesjes’ om haar gsm-verbod kracht bij te zetten en de strijd aan te binden met smartphone-gerelateerde problemen als concentratieverlies en cyberpesten.

“We kunnen niet langer blind zijn voor de druk die vandaag op onze jongeren rust. De voortdurende bereikbaarheid, het aangetaste zelfbeeld door sociale media en de toegenomen pestproblemen halen het welbevinden en de rust van leerlingen stevig onderuit”, vertelt Els Heethem, zorgcoördinator op Sancta Maria. “Een gsm-verbod hadden we altijd al, maar in de praktijk blijken zulke regels erg moeilijk te handhaven. In onze buurlanden leidt het debat over smartphones en onderwijs al tot krachtige maatregelen en ook wij vinden het nu hoog tijd om onze verantwoordelijkheid op te nemen.”

Concreet wil de school gsm-gebruik tijdens de schooluren onmogelijk maken met Yondr-hoesjes, een innovatieve technologie van Britse makelij, die het gebruik van smartphones tijdelijk blokkeert. Leerlingen zullen hun smartphones tijdens de schooluren in de zakjes moeten bewaren, waardoor ze worden aangemoedigd om zich te concentreren op hun studie en de interactie met klasgenoten. “Het openen en sluiten van de hoesjes gebeurt met een magneet(ont)koppelaar, een principe dat kledingwinkels al jaren gebruiken om hun artikelen te beveiligen”, licht Heethem toe.

Het doel van Sancta Maria is helder: een omgeving creëren die bevorderlijk is voor focus, interactie en betrokkenheid, terwijl tegelijk de bewustwording en de verantwoordelijkheid rond gsm-gebruik worden gestimuleerd. Het schoolpersoneel is ervan overtuigd dat een smartphonevrij schoolklimaat de prestaties en de fysieke activiteit van leerlingen zal stimuleren en de daaruit vloeiende sociale contacten hun welbevinden zullen verhogen.

“We hebben onze nieuwe koers zorgvuldig overdacht en willen, om het project te doen slagen, nauw gaan samenwerken met alle belanghebbenden, waaronder leerlingen, ouders, leerkrachten en ondersteunend personeel. Zo zal onze school onder andere ook financiële steun bieden aan gezinnen die het moeilijker hebben. Op die manier hebben alle leerlingen toegang tot de hoesjes”, besluit Iris Caluwaerts, directeur van Sancta Maria.

Met het ‘Yondr-project’ streeft Sancta Maria ernaar om niet alleen de leeromgeving te verbeteren, maar ook een maatschappelijke impact te hebben door bewustwording te creëren over gsm-gebruik en de balans tussen digitale connectiviteit en offline aanwezigheid te bevorderen.

Lees meer over