Sam Dillemans schenkt twee van zijn befaamde oorlogslandschappen aan KU Leuven

11 november 2022 | 17u20 | Gepost door annpeeters
sam
Sam Dillemans blijft begeesterd door de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november schonk hij twee werken, die deel uitmaakten van de tentoonstelling Goodbye to all that - Paintings of the Great War, aan de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven. Dillemans, geboren Leuvenaar, wil met deze schenking ook de catastrofale brand herdenken die de bibliotheek trof in augustus 1914 en een aanzienlijk deel van de collectie vernietigde.

East Yorkshires en Remains of the Menin Road, de twee werken die Sam Dillemans schenkt aan de universiteitsbibliotheek, verbeelden de gruwel van de Eerste Wereldoorlog, maar zijn volgens hem geen aanklacht: "Aanklachten hebben we gehad. Ze zijn een zoveelste vaststelling. Een letterlijke zwart-witte vaststelling van de eeuwenoude oorlogsgruwelen van mens en dier in het algemeen, en van de soldaat en het paard in het bijzonder. Het is een intieme vaststelling geworden, van verlatenheid, pijn en afscheid."

​Op 11 november namen Luc Sels, rector van KU Leuven, en Hilde Van Kiel, directeur van KU Leuven Bibliotheken, de werken officieel in ontvangst.

“De oorlogsgruwel blijft helaas al te actueel”, zegt rector Luc Sels. “Ook dat is een vaststelling. Het lot van Leuven en onze bibliotheek tijdens de eerste wereldoorlog zien we vandaag elders in Europa. De werken die Sam Dillemans ons schenkt zouden zo taferelen kunnen zijn die zich vandaag in de Donbas afspelen. We mogen onze geschiedenis niet vergeten, en moeten ons verhaal blijven vertellen. Daar gaan East Yorkshires en Remains of the Menin Road ons bij helpen.”

"De werken krijgen een vaste plek in onze Universiteitsbibliotheek en worden opgenomen in het parcours met audiogids dat bezoekers volgen. Ze worden zo een extra actuele aanleiding om het verhaal van de Grote Oorlog en het lot van onze bibliotheek over te brengen aan een breed publiek”, zegt directeur Hilde van Kiel.

Beide schilderijen maakten deel uit van de expositie Goodbye to all that – Paintings of the Great Wardie in 2018 in de Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans plaatsvond. Piet Chielens, voormalig directeur van het In Flanders Fields Museum in Ieper, verwoordde Dillemans’ fascinatie voor de Grote Oorlog: "De oorlog zat te wachten in de schilder tot hij hem naar buiten zou laten. Het gevolg van een levenslange fascinatie voor het extreme in de mens, en van jarenlange lectuur."

​Sinds 2016 exposeert Sam Dillemans in zijn eigen tentoonstellingsruimte in Antwerpen. Na een retrospectieve tentoonstelling en een expo waarin oorlogslandschappen centraal stonden (Goodbye to All That – Paintings of the Great War), stelde Dillemans onder de noemer FIGHTERS er van oktober 2019 tot het voorjaar 2020 zijn bejubelde boksers tentoon. In het najaar van 2023 opent hij er een nieuwe tentoonstelling met landschappen als rode draad.

Lees meer over