Rookverbod valt niet in goede aarde bij personeel Oude Markt in Leuven: "Dit gaat ons veel klanten kosten"

Ali zaalverantwoordelijke cafe Bar Nine

Vijftien jaar na het rookverbod binnen, mag je binnenkort ook niet meer roken op het terras van een café of restaurant, noch in een aparte rookruimte. Dat heeft de nieuwe federale regering beslist. Dit rookverbod op terrassen stuit op verzet van horecazaken, zo ook op de Oude Markt in Leuven. De overheid houdt echter vast aan haar plan voor een rookvrije generatie tegen 2040.

Terwijl niet-rokers dit toejuichen, roept het bij sommige rokers en café-uitbaters vooral vragen en bezorgdheden op.

Horeca vreest praktische problemen

Ali, zaalverantwoordelijke van Bar Nine, ziet vooral economische nadelen. “Ik zou het een onnodige regel vinden. Bij ons kunnen mensen al maar op een klein deel van het terras roken, en als je het overal verbiedt, gaan mensen minder snel naar een café komen.” Hij vreest dat cafés omzet zullen verliezen doordat rokers liever thuis of in het park samenkomen.

De barman van café Allee in Leuven deelt deze mening en wijst op de realiteit van de terrascultuur: "Als het goed weer is en de terrassen zitten vol, merken we toch dat drie vierde van de tafels aan het roken of vapen is." Hij betwijfelt of de maatregel effectief zal zijn. “Je gaat uiteindelijk een leeg terras krijgen en twee meter verder een hele groep mensen die aan het roken is. Ik weet niet of dat zoveel beter is."

Daarnaast vreest hij dat het verbod voor extra chaos zal zorgen. "Je gaat heel veel over- en weergeloop krijgen. Mensen moeten telkens opstaan en een plek zoeken om te roken. Misschien moet de overheid eerst nadenken over andere oplossingen, zoals een aparte rookzone naast het terras, voor ze een algemeen verbod invoeren." Een ander punt van zorg is de bijkomende verantwoordelijkheid voor het horecapersoneel. "Het is een zoveelste taak die de overheid oplegt aan een barman, om de boeman te spelen. Onze job is om klanten te bedienen, niet om hen constant te controleren.”

Lees verder onder de foto.

Roker sigaret in hand op cafe

Wat vinden cafégangers zelf?

Onder de cafégangers zelf lopen de meningen sterk uiteen. Niet alle rokers zijn per se tegen het verbod. Stan, die zelf rookt, herinnert zich de invoering van het rookverbod binnen in cafés in 2010. “In het begin was er veel protest, maar uiteindelijk werd het breed aanvaard. Ik werkte toen in de horeca en ondanks dat ik rookte, vond ik het verbod binnen eigenlijk wel goed. Mijn ogen stonden niet meer constant rood en ik rookte uiteindelijk minder.” Zijn vriend Wouter, ook een roker, vraagt zich vooral af hoe strikt het verbod zal worden toegepast. “Waar ligt de grens? Wat is nog een terras en wat niet? Mag je net buiten het terras wel roken? Dat moet nog duidelijk worden.”

Niet-rokers Lynn en Shelly zijn heel positief over de maatregel. “Als je op een terras zit, stoort rook toch nog altijd. En met kinderen erbij is het helemaal vervelend,” zegt Lynn. Shelly voegt toe: “De rook waait altijd in je richting als er iemand naast je rookt.” Toch erkennen ze dat de horeca het mogelijk als negatief zal ervaren. “Misschien zal het in het begin een impact hebben op de omzet, maar zodra het een gewoonte wordt, zal dat wel bijtrekken.”

Alternatieve oplossingen

De barman van café Allee verwacht geen massale daling van de omzet, maar vreest wel dat het cafébezoek minder aantrekkelijk wordt. “Mensen drinken steeds vaker thuis of in het park. Dit is opnieuw een maatregel die cafébezoek minder aantrekkelijk maakt, zeker in een sector die nog herstelt van de coronacrisis.”

Stan en Wouter denken dat een compromis mogelijk is. “Als cafés zelf zouden mogen beslissen of hun terras rookvrij is of niet, zou dat een gulden middenweg kunnen zijn,” stelt Stan. Wouter voegt toe: “Misschien kan een terras opgedeeld worden in een rookvrij deel en een rokerszone, net zoals vroeger in cafés gebeurde.”

De federale overheid blijft echter vasthouden aan het bredere gezondheidsdoel. Toch blijft de vraag: zal dit rookverbod effectief bijdragen aan een rookvrije generatie, of zal het vooral nieuwe praktische uitdagingen creëren voor de horeca en rokers?

Lees meer over