Roger Van Autgaerden, die zowel bij Daring als Stade Leuven voetbalde, overleden op 74-jarige leeftijd

Roger Van Autgaerden
Roger Van Autgaerden is deze nacht op 74-jarige leeftijd overleden. Roger was een telg van de gekende en talrijke familie Van Autgaerden uit Blanden. Hij behoorde tot de kampioenploeg van Stade Leuven in 1978-1979. 

Roger Van Autgaerden werd geboren in 1947. Hij kwam in 1977 als kapitein van Daring Leuven naar Stade. De 30-jarige Roger Van Autgaerden had er bij Daring al elf jaren eerste ploeg opzitten. Roger Van Autgaerden was meteen titularis in 1977-1978 en speelde alle 30 wedstrijden. In de kampioensploeg van 1978-1979 was hij er ook bij en speelde 27 wedstrijden en scoorde tweemaal.

Roger Van Autgaerden was een karakterspeler en daardoor een nooit afgevende met veel inzet spelende clubspeler. Met deze uitstekende mentaliteit was hij zeer stimulerend voor jonge spelers en later als trainer zou het niet anders zijn. Hij was defensief sterk en moeilijk te passeren. Zijn mindere techniek en startsnelheid compenseerde de routinier Van Autgaerden ruimschoots door zijn plaatsing en sluwheid. Roger Van Autgaerden had een goede linkervoet en een zeer goed kopspel. Typisch voor hem was zijn knikkend hoofd bij het lopen. Hij kon geweldig oprukken vanop de flank. Roger Van Autgaerden wist wat hij kon en wat hij niet kon. Hij gebruikte de middelen die hij meester was en speelde daardoor bijna nooit een slechte wedstrijd.

Zijn mooiste persoonlijke herinnering heeft Roger Van Autgaerden aan zijn winning goal op het Waver van trainer Fans Wijnants in februari 1979 toen Stade er 0-1 won. Roger Van Autgaerden vormde met Donato Lallo, Gilbert Leers en Karel Vranckx niet alleen op het terrein een hecht blok maar werden naast het veld gezworen kameraden waardoor de trainingen nogal eens uitliepen. Hilarisch was de uitroep 'Daring bal' van Roger Van Autgaerden bij inworpen in het voordeel van Stade.

In 1979-1980 speelde hij 28 wedstrijden. In 1980 kwam hij nog éénmaal aan de aftrap. Hij raakte nog zwaar geblesseerd aan de meniscus en gewrichtsbanden. Bij Stade zal Roger Van Autgaerden op die vier seizoenen in totaal 86 wedstrijden spelen en tweemaal scoren. In 1981 verliet Roger Van Autgaerden Stade en wordt vier jaar lang trainer bij Stormvogels Blanden (1981-1985). Dan volgt Haasrode Sport van 1986 tot 1989. Bij FC Kessel-Lo staat Roger Van Autgaerden aan het hoofd van 1989 tot 1992. Later wordt hij nog trainer bij onder andere Bierbeek met hulptrainer Ivo Boon en idem dito bij Daring Leuven. Roger leed de laatste jaren aan dementie.

*Foto: Stade Leuven.

Lees meer over