Rij je eigen WK Wielrennen op de nieuwe Dijleland Gravelroute

dijleland route
Op 13 mei huldigden de provincie en Toerisme Vlaams-Brabant de nieuwe Dijleland gravelroute in. Deze route, die door 666gravel werd uitgetekend, telt zo’n 100 km en 1.000 hoogtemeters. Het traject loopt over de mooiste onverharde wegen van de Druivenstreek en langs de belangrijkste hellingen en kasseistroken uit de Flandrienlus van het WK Wielrennen.

“Met deze nieuwe route geven we, als partners van het WK Wielrennen, meteen ook het symbolisch startschot voor het aftellen naar dit grote evenement, dat eind september plaatsvindt” zegt Ann Schevenels (Open VLD), gedeputeerde voor Recreatie. “Het 100-jarige WK-Wielrennen zal één grote reclamespot voor de troeven van de provincie Vlaams-Brabant zijn met potentieel 200 miljoen kijkers. We gaan het WK dan ook aangrijpen om de streekidentiteit en het welbevinden van onze inwoners te verhogen en om economische return te genereren. Niet enkel sportieve fietsers, maar ook mensen met een hart voor de koers zullen de komende maanden in aanloop naar het WK kunnen genieten van heel wat activiteiten

Gravelroute Dijleland verrijkt aanbod voor sportieve fietser

Toerisme Vlaams-Brabant heeft de voorbije jaren actief ingezet op het creëren van een aanbod voor de sportieve fietstoerist. De Eddy Merckx-, Sven Nys- en De Brabantse Pijl cyclingroute zijn hiervan voorbeelden waarvan duizenden renners de voorbije jaren genoten hebben.
Sinds kort zit gravelrijden, een fietsdiscipline waarbij fietsers met een gravelbike of mountainbike onverharde trajecten opzoeken, in de lift.

“Vlaams-Brabant telt vele gravelwegen en daarom beslisten we om in dit WK-jaar werk te maken van een gravelaanbod dat de troeven van de streek ten volle uitspeelt. Gravelrijders vinden in onze regio voortaan heel wat uitdagende trajecten, waaronder nu ook dat van het Dijleland”, zegt Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Toerisme. “Dus voordat men zich tegoed doet aan een frisse Hagelandse wijn of streeklunch kan men genieten van onze prachtige routes".

Het traject van de nieuwe Dijleland gravelroute trekt door Leuven, Bertem, Huldenberg, Overijse, Tervuren en Oud-Heverlee. Het is een pittige en uitdagende route.

“Net als je denkt dat je het zwaarste stuk wel gehad hebt, draai je de bocht om en wacht je de volgende helling, zegt Jan Van Herck van 666gravel, die de route ontwikkelde. “Singletracks door het bos, grindpaden, veldwegen of kasseistroken. Elk pad is anders dan het vorige. Het ene moment trap je door open velden, wat verder duik je het bos in of slinger je door een dorp. De enige constante is dat de route nooit echt vlak is. Bovendien worden de onverharde passages afgewisseld met alle belangrijke hellingen en kasseistroken uit de WK Flandrienlus. Je zere kuiten worden geen moment rust gegund op deze route”.

Praktische info:

Lees meer over