ReuzeLeuvenstoet trekt door de stad op 21 mei

reuzen
Foto: Uschi Claes
Op 21 mei  trekt de ReuzeLeuvenstoet terug door de binnenstad. De Leuvense reuzen worden vergezeld door twintig andere reuzen uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk.

“Eigenlijk stond de ReuzeLeuvenstoet al gepland in 2020, maar een reuzenstoet met beperkingen kan niet. Dit moet letterlijk een volksfeest kunnen zijn met veel reuzen, muziek en veel publiek”, zegt Thomas Cardyn, organisator van ReuzeLeuven.

“Daarom zijn we heel blij dat dit nu wel lukt”, vervolgt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (Vooruit). “ReuzeLeuven is aan zijn vierde editie, maar de traditie van de Leuvense reuzenprocessie gaat terug tot de 14e eeuw. Tot 1681 vond elk jaar de Leuvense Ommegang plaats. Het houten hoofd ven reuzin Megera in M Leuven is nog een overblijfsel hiervan. Pas eeuwen later werd deze middeleeuwse traditie nieuw leven ingeblazen. Dat gebeurde door de Mannen van 73 van de Leuvense Jaartallen, die in 2013 een reuzenstoet organiseerden om hun reuzin voor te stellen: Fiere Margriet. Sindsdien, en met steun van ReuzeLeuven vzw, leeft de reuzencultuur weer in de stad.”

Ondertussen heeft Leuven al negen reuzen – waaronder de Chinese reus Da Tong die recent een kopje groter werd gemaakt. Jan Van den Graetmolen is met zijn 4,80m de grootste en Kobe Koeienschieter van de Pietermannen, is de oudste Leuvense reus.

En de Leuvense reuzenfamilie blijft groeien. Twee jaar geleden kwamen er ook twee Poolse reuzinnen bij. Een van hen is koningin Hedwig van Polen. Tijdens deze editie van ReuzeLeuven wordt Hedwig gedoopt op de Grote Markt, samen met de vernieuwde reus Da Tong. Tijdens hun doop worden ze bijgestaan door hun reuzenpeter en -meter. Ook dat is een onderdeel van de reuzentraditie.

“Onze Poolse reuzin Hedwig is een teken van integratie. Met verschillende diverse reuzen tonen we dat Leuven een internationale stad is. De naam van de reuzin verwijst naar de eerste vrouwelijke vorst van Polen, die trouwens haar vermogen naliet aan de universiteit van Krakau, een zusterstad van Leuven”, zegt Ela Grabiec, directrice van Poolse School Leuven.

Poolse reus
Jan Crab

ReuzeLeuvenstoet
De stoet vertrekt rond 14 uur op het Martelarenplein en gaat  via de Bondgenotenlaan, over de Grote Markt - waar de doopplechtigheid plaatsvindt - naar de Dirk Boutslaan en de Brouwersstraat. Tijdens de stoet krijgen de Leuvense reuzen gezelschap van enkele Vlaamse, Waalse en Franse collega’s. Er lopen ook fanfares, groepen van Cirkus in Beweging en marionetten mee.

Reuzendans op het Wereldfeest
Rond 17 uur houdt de stoet halt op het Wereldfeest. Daar nemen alle reuzen het tegen elkaar op in een grootse danswedstrijd. 

Lees meer over