Resultaten enquête: meerderheid voelt zich niet eenzaam in coronatijden

30 maart 2020 | 15u16 | Gepost door redactie
Resultaten enquête: meerderheid voelt zich niet eenzaam in coronatijden
Ook in tijden van corona probeert leuvenactueel.be de vinger aan de pols te houden. Daarom lanceren we regelmatig een enquête die peilt naar jouw gevoelens en ervaringen in quarantaine. De eerste enquête, die de voorbije week liep en liefst 415 reacties opleverde, onderzocht hoe eenzaam jullie zijn tijdens deze coronacrisis. Wat blijkt? Het gevoel van eenzaamheid valt behoorlijk mee.
Het bericht Resultaten enquête: meerderheid voelt zich niet eenzaam in coronatijden verscheen eerst op Leuven Actueel.
Wie o wie?

Bij het afsluiten van de enquête, een kleine week na de lancering, hadden 415 personen de vragen beantwoord. Het ging voornamelijk om vrouwen (74 procent) tussen 25 en 45 jaar (34 procent) en tussen 45 en 65 jaar (38 procent). Een minderheid van de ondervraagden was ouder dan 65 (18 procent) of jonger dan 25 jaar (8 procent).

Opvolging maatregelen

Uit de enquête blijkt alvast dat de coronamaatregelen in de Leuvense regio goed worden opgevolgd. Op de vraag hoeveel personen je dagelijks gemiddeld ziet, antwoordde meer dan de helft amper 1 tot 2 personen. 15 procent ziet zelfs helemaal niemand, 30 procent ziet maar dan 2 personen. In 63 procent van de gevallen zijn die personen gezinsleden. 20 procent ziet nog geregeld buren, 13 procent familieleden en slechts 9 procent ziet nog vrienden.

Eenzaamheid

Ondanks die beperkte sociale contacten voelt een minderheid van de deelnemers aan de enquête zich eenzaam. Wij vroegen aan hen om hun eenzaamheidsgevoel aan te duiden op een schaal van 1 tot 10. 69 procent situeerde dit gevoel in de helft ‘niet eenzaam’. De grootste groep (17 procent) verklaarde ‘helemaal niet eenzaam’ te zijn.

Toch moeten we dit percentage nuanceren. Slechts een minderheid van de bevraagden behoort tot de oudste leeftijdscategorie, en de meeste van hen leven nog samen met gezinsleden. Dit kan het gevoel van eenzaamheid uiteraard beïnvloeden. Bijna een kwart gaf in de enquête aan ‘behoorlijk eenzaam’ te zijn (score 7 en 8). Een tendens die niet onderschat mag worden.

Sociale contacten

Waarom een meerderheid zich niet eenzaam voelt in coronatijden kan mogelijk verklaard worden door de tijdsbesteding. Maar liefst 55 procent van de bevraagden houdt zich voornamelijk bezig met sociale media: de perfecte manier om in contact te blijven met de medemens. 54 procent houdt zich vaak bezig met het huishouden, en nog eens 54 procent richt zich vooral op radio en tv.

Sociale contacten worden vooral onderhouden via de telefoon (76 procent), videochat (56 procent) en de gewone chat (52 procent). Amper 3 procent schrijft in deze coronatijd nog brieven om in contact te blijven met vrienden of familie.

 

Het bericht Resultaten enquête: meerderheid voelt zich niet eenzaam in coronatijden verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over