Reserveren voor nieuw verkeerspark in Heverlee kan vanaf nu

3 november 2021 | 08u34 | Gepost door annpeeters
verkeerspark

Op campus Woudlucht in Heverlee komt tegen 2022 een multifunctioneel verkeers- en fietspark. Hier zullen zowel de fietsvaardigheden als de verkeerskennis van kinderen en jeugd geoefend en getest worden. Een tijdslot reserveren kan vanaf nu.

Jaarlijks vallen er nog steeds te veel slachtoffers in het verkeer. Velen onder hen zijn fietsers. Het is dus belangrijk om onze kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op fietsen in het verkeer. Dit doe je door hen de nodige kennis aan te leren over de huidige verkeersregels én door hen te laten oefenen in verscheidene situaties. Op deze manier bouwt het kind zelfvertrouwen en ervaring op en zal hij zich makkelijker weten aan te passen aan situaties in het echte verkeer.

Verkeerskennis en fietsvaardigheid op één plaats

In het nieuwe verkeerspark, dat gelegen is op campus Woudlucht, maar apart toegankelijk zal zijn via de Huttelaan, kunnen kinderen oefenen op theoretische kennis en oefenen op de weg. Het verkeerspark bestaat uit wegen en kruispunten met daartussen verkeerseilanden. Op de eilanden oefenen kinderen hun stuurvaardigheid en evenwicht. Want vooraleer ze kunnen deelnemen aan het verkeer moeten ze hun fiets de baas zijn.

Rond de eilanden liggen wegen en kruispunten waar verkeersvaardigheid getraind zal worden. Dit past perfect in de voorbereiding op het Grote Fietsexamen. De kinderen leren er onder andere wat hun plaats op de weg is, hoe ze moeten afslaan en ze maken kennis met verschillende voorrangsituaties. De verkeersborden zijn verplaatsbaar, wat ook hier veel kansen biedt om te variëren en te differentiëren.

In het verkeerspark is ook een leslokaal waar de kinderen een spannende verkeersles krijgen.

Voor wie?

Niet enkel de schoolgaande kinderen van Woudlucht zullen gebruiken maken van de faciliteiten van het verkeerspark. Ook andere scholen en verenigingen, uit de regio en ver daarbuiten zijn welkom om de fietsvaardigheden en de verkeerskennis van hun kinderen/leden te verbeteren. Het sociale aspect van dit project is dan ook niet gering. Verenigingen zoals Sporty toonden al interesse. Bijkomend zullen er ook verjaardagsfeestjes georganiseerd kunnen worden, voor maximum 10 kinderen. Zij kunnen deelnemen aan een leuke quiz en daarna oefenen op het terrein.

De leeftijd van de kinderen zal variëren tussen de 4 en 12 jaar.

Vrijwilligers

De lessen worden gegeven door vrijwilligers, die opgeleid zijn door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. “We hebben voor dit project een vzw opgestart”, zegt drijvende kracht Kristel Vandenbempt. “Op 29 maart 2022 zal het verkeerspark klaar zijn. Scholen en verenigingen kunnen vanaf nu al een tijdslot reserveren op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telkens in de voormiddag. Er kunnen vier klassen per voormiddag deelnemen, telkens in twee blokken."  

Dankwoordje

“Voor dit project hebben we onnoemelijk veel steun gekregen van sponsors en sympathisanten, maar ook stad Leuven en verschillende bedrijven en serviceclubs hebben ons gesteund. Onze bijzondere dank gaat ook uit naar de mensen van het Provinciaal Domein en politieagente Hilde Goossens. Zij hebben ons, vanuit hun ervaring, op weg geholpen. Het verkeerspark in het Provinciaal Domein is al jaren volgeboekt. Ieder jaar passeren er meer dan 8.000 kinderen. Door de opening van het verkeerspark in Heverlee, zal de wachtlijst in Kessel-Lo weggewerkt kunnen worden.”

Lees meer over