Regenboogvlag wappert aan stadskantoor

16 mei 2020 | 09u52 | Gepost door redactie
Regenboogvlag wappert aan stadskantoor
Vanaf vandaag, 15 mei, tot het einde van de maand mei wappert de regenboogvlag aan het Leuvense stadskantoor in het kader van de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Zo wil de stad Leuven tonen dat ze respect heeft voor ieders geaardheid en genderidentiteit. Er bestaan nog heel wat vooroordelen tegenover holebi’s en transgenders. De vlag staat symbool voor de open houding in Leuven ten opzichte van de holebigemeenschap.
Het bericht Regenboogvlag wappert aan stadskantoor verscheen eerst op Leuven Actueel.

Schepen van gelijke kansen Lies Corneillie hees vrijdag de regenboogvlag. Omwille van de coronamaatregelen waren de vertegenwoordigers van UniQue – Vlaams-Brabants regenbooghuis en de finalist van Mr Gay Belgium uitzonderlijk niet aanwezig. Met deze actie wil het stadsbestuur aantonen dat er in Leuven geen plaats is voor holebi- en transfobie. Ze draagt deze boodschap ook wereldwijd uit. Zo vertelt schepen Corneillie: “Toen in 2019 duidelijk werd dat verschillende steden en provincies in Polen holebivrije zones inrichten, hebben we de Poolse ambassadeur opgeroepen om deze holebivrije zones een halt toe te roepen. Verschillende steden en gemeenten in Vlaanderen, maar ook vanuit het Europese Rainbow Cities Network, zijn Leuven hierin gevolgd. Wat er in Polen gebeurt, toont aan dat er nog veel onverdraagzaamheid en discriminatie is. Net daarom is het belangrijk dat we jaarlijks de regenboogvlag laten wapperen. We willen een stad zijn waar iedereen zichtzelf kan zijn.”

Regenboogzebrapad
Omwille van de coronamaatregelen beperkt de actie in het kader van de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (17 mei) zich tot het hijsen van de regenboogvlag. Achter de schermen worden echter heel wat initiatieven voorbereid. Zo maakt het stadsbestuur werk van een regenboogzebrapad. Dit idee werd al enkele keren gelanceerd en via het ideeënplatform “Leuven, maak het mee” kwam het weer naar voren. De stad werkt hiervoor nauw samen met UniQue – Vlaams-Brabants regenbooghuis, het voormalige Holebihuis. Waar en wanneer het regenboogzebrapad er komt, wordt later bekend gemaakt.

Maar er is nog meer om naar uit te kijken: in het najaar van 2020 viert het Holebifilmfestival zijn 20e verjaardag. “Het Holebifilmfestival is ondertussen uitgegroeid dat een festival met Vlaamse uitstraling, maar het begon ooit allemaal in Leuven, en daar mogen we best fier op zijn”, besluit schepen Corneillie.

Het bericht Regenboogvlag wappert aan stadskantoor verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over