Recente architecturale parels dingen om de Architectuurprijs Leuven 2019

12 september 2019 | 17u45 | Gepost door redactie
Recente architecturale parels dingen om de Architectuurprijs Leuven 2019
Leuven honoreert de meest recente architecturale pareltjes die de stad mee vormgeven door de vierjaarlijkse Architectuurprijs Leuven uit te reiken. Zo wil zij relevante architectuur in een stedelijke context een podium geven en aan het brede publiek tonen. Stad en Architectuur vzw, die de prijs in opdracht van de stad organiseert, stelt vanaf 13 september alle genomineerde projecten aan het publiek voor in een tentoonstelling en een publicatie. Op 24 oktober maakt de stad de winnaars bekend. Vooraf presenteren zesdejaars leerlingen van vijf Leuvense middelbare scholen hun beoordeling in een publiek einddebat. Ook het aanwezige publiek kan een stem uitbrengen.
Het bericht Recente architecturale parels dingen om de Architectuurprijs Leuven 2019 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een deskundige jury schoof een selectie van 24 inspirerende projecten, die de laatste vier jaar in Leuven gerealiseerd werden, naar voor. De selectie beslaat een breed scala van grote en kleine projecten voor zowel particulieren, bedrijven als instellingen. Kleppers van internationaal gerenommeerde architecten zoals het Hoofdkantoor Cera van Robbrecht & Daem sieren de lijst. Maar ook kleinere, intelligente bouwprojecten van Leuvens talent, zoals het heldere scoutsgebouw Boven-Lo van Rob Mols, krijgen een forum.

Thema’s als herbestemming en betaalbaar wonen, en de urgentie van sociale huisvesting staan extra in de kijker. Zo krijgt een tijdelijke invulling van een leegstaand gebouw als HAL 5 bijzondere erkenning en schopt het zelfs tot finalist. Voor een andere ‘must see’ moet je naar de Sint-Michielskerk waar je door een nieuwe hoogzaal voor de barokke Contius Orgel van 360 architecten de kerk voortaan op een heel andere manier betreedt.

De projecten demonstreren hoe de Leuvense stadsontwikkeling inzet op het samenspel van innovatieve architectuur, duurzaamheid en respect voor erfgoed, en hoe zij een schakel vormen voor meer verbondenheid tussen buurten en mensen.

Finalisten

Hoofdkantoor Cera (Robbrecht & Daem architecten i.s.m ar-te en Studio Roma)
Scoutsgebouw Boven-Lo (rob mols Architecten / projectarchitect Bert Ruelens)
HAL 5 (kerngroep van de vzw Hal 5)
Hoogzaal voor Contius orgel (360 architecten)
Sociale woningen Donkerstraat (a33 architecten)
Genomineerde projecten: volledige lijst

Jury Prof. Hilde Heynen, afdelingshoofd departement Architectuur, KU Leuven / Wiet Vandaele, afdelingshoofd Ruimtelijke ordening en duurzaamheidsbeleid bij de stad Leuven / An Fonteyne, architect en partner noAarchitecten, professor ETH Zurich

Agenda

TENTOONSTELLING ‘Architectuurprijs Leuven 2019’
De tentoonstelling is een showcase van alle genomineerde projecten van de prijs, samengevat in beelden, plannen, maquettes en bondige teksten. De architecten van de vijf finalisten doen er hun verhaal over het gebouw in een interview dat op beeld werd vastgelegd.
Praktisch: vrijdag 13.09 tot zondag 3.11.2019 / Universiteitsbibliotheek KU Leuven, Mgr. Ladeuzeplein 21, Leuven, toegang gratis / openingstijden tot 23.9 > ma-vr 9-17.30 uur / za-zo 10-17 uur || vanaf 23.9 > ma-do 9-20 uur / vr 9-19 uur / za-zo 10-17 uur

PUBLICATIE ‘Hedendaagse Architectuur in Leuven’
Een vijfde editie van de publicatie ‘Hedendaagse Architectuur in Leuven’ zoomt in op een zelfde reeks van genomineerde projecten. Projectfiches en artikels tonen de projecten en kaderen ze in een bredere maatschappelijke en stedelijke context. Wie Leuven met een nieuwe architectuurbril wil verkennen, kan dankzij een wandelkaart zelf een parcours uitstippelen.
Praktisch: Prijs: gratis / Waar te verkrijgen? De publicatie geldt tevens als catalogus van de tentoonstelling en is in de Universiteitsbibliotheek (Mgr. Ladeuzeplein) te verkrijgen. Andere afhaalpunten staan online op www.stadenarchitectuur.be.?utm_source=rss&utm_medium=rss

PUBLIEK SCHOLENDEBAT & PRIJSUITREIKING Architectuurprijs
Snijdende spanning bij de bekendmaking van de prijswinnaars in STUK, Auditorium. Twee prijzen worden uitgereikt: prijs van de jury en een publieksprijs. Vooraf presenteren zesdejaars leerlingen van vijf Leuvense middelbare scholen hun beoordeling in een publiek einddebat. Ook het aanwezige publiek kan een stem uitbrengen. Mis dit zeker niet!
Praktisch: donderdag 24 oktober, 19.30 uur / STUK Auditorium, Naamsestraat 94, Leuven / toegang gratis / inschrijving via inschrijving@stadenarchitectuur.be

DAG VAN DE ARCHITECTUUR – zondag 22 september
De vijf finalisten kunnen tijdens de Dag van de Architectuur op locatie bezocht worden, waarbij de architect het gebouw toelicht.
Meer info: www.festivalvandearchitectuur.be?utm_source=rss&utm_medium=rss

 

Foto: Anja Van Eetveldt

Het bericht Recente architecturale parels dingen om de Architectuurprijs Leuven 2019 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over