Ramadan goed verlopen in coronatijden

22 mei 2020 | 12u54 | Gepost door redactie
Ramadan goed verlopen in coronatijden
De ramadan is voor moslims een belangrijke maand. Ze staat in het teken van bezinnen, vasten, samenzijn en avondgebed in de moskeeën. Door de coronamaatregelen konden veel gezamenlijke activiteiten niet plaatsvinden. De ramadan verliep dit jaar dus anders dan andere jaren. Ook in Leuven was het een maand lang ‘coronaproof’ ramadan.
Het bericht Ramadan goed verlopen in coronatijden verscheen eerst op Leuven Actueel.

Traditioneel organiseren de moskeeën tijdens de ramadan elke dag een publieke iftar. Dit is de avondmaaltijd die vlak na zonsondergang de vasten doorbreekt en waarop iedereen, zowel moslims als niet-moslims, welkom is. “Dat samen aan tafel gaan is altijd een mooi moment van ontmoeting en verbinding tussen Leuvenaars met verschillende achtergronden. Dit jaar kon dit vanzelfsprekend niet doorgaan,” vertelt Lalynn Wadera, schepen van diversiteit.

‘Coronaproof’ iftarpakketten

Tijdens de ramadan is het de traditie dat de moskeeën dagelijks een iftarmaaltijd  organiseren voor mensen die daar niet zelf voor kunnen zorgen. Deze maaltijden konden dit jaar niet plaatsvinden. Toch bleven de moskeeën niet bij de pakken zitten. “Als alternatief stelden de moskeeën iftarpakketten samen. Deze zijn volledig ‘coronaproof’ en bestaan uit ingrediënten en gerechten die typisch zijn voor de iftar zoals droge voeding, dadels en zoetigheden. Iedereen wie wou, kon een iftarpakket aanvragen bij één van de Leuvense moskeeën. Zij bedeelden tientallen pakketten, bij zowel moslims als bij niet-moslims”, vervolgt schepen Wadera.

Jongerenwerkers en buurtwerkers gingen van bij de start van de maatregelen op pad om inwoners te informeren over de richtlijnen, de pijlen naar hun welzijn en te helpen waar nodig. “Sinds de start van de ramadan hebben de buurt- en jongerenwerkers daar een extra ronde aan toegevoegd: na zonsondergang gingen ze op pad om de vastende moslimjongeren te bereiken,” vertelt schepen Wadera. “Ook al was deze periode voor velen een uitdaging, de Leuvense moslimjongeren hebben zich mee ingezet om ieders gezondheid te beschermen.”

Leuvense ramandan goed verlopen

De ramadan is traditioneel een drukke periode voor de Leuvense winkeliers, vooral voor halal speciaalzaken. “De stadsdiensten stonden in nauw contact met de winkeliers en ondersteunden hen bij het naleven van  de beschermingsmaatregelen”, aldus schepen Wadera.

“Zoals ieder jaar stonden solidariteit, vrijgevigheid en samenzijn centraal tijdens deze ramadan,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Maar anders dan andere jaren gebeurde dit in gezinsverband, via digitale communicatie en met de verdeling van iftarpakketten. Ik wil iedereen bedanken voor het goede verloop van deze ramadan en de vlotte samenwerking. Ik hoop dat de Leuvense moslims ook dit jaar een betekenisvolle ramadan hebben beleefd en wens iedereen een gezegend Suikerfeest”, besluit Ridouani.

Het bericht Ramadan goed verlopen in coronatijden verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over