PVDA Leuven eist oplossing voor alle bewoners van de onbewoonbaar verklaarde woningen in Lolanden: “winter staat voor de deur”

23 november 2019 | 12u11 | Gepost door redactie
PVDA Leuven eist oplossing voor alle bewoners van de onbewoonbaar verklaarde woningen in Lolanden: “winter staat voor de deur”
In oktober kaartte Line De Witte, Leuvens gemeenteraadslid voor PVDA, de situatie aan van de mensen die nu in de oude woningen van Lolanden wonen. Zij dreigden op straat te belanden omdat hun woningen onbewoonbaar werden verklaard.
Het bericht PVDA Leuven eist oplossing voor alle bewoners van de onbewoonbaar verklaarde woningen in Lolanden: “winter staat voor de deur” verscheen eerst op Leuven Actueel.

De PVDA bracht de bewoners samen met de schepen van wonen, er werd overeengekomen dat ze niet hardhandig uit hun woning zouden worden gezet. De huurdersbond en het Woonanker bogen zich over het dossier en gaan sinds dan actief op zoek naar woningen voor deze mensen op de private huurmarkt. “Zoals we allemaal echter weten, liggen betaalbare en kwaliteitsvolle woningen in Leuven niet voor het grijpen. Van de 50 bewoners, hebben er op dit moment dus maar enkelen een oplossing gevonden”, zegt Line De Witte. “Op de commissie wonen wordt mij gezegd dat er pas een oplossing wordt gezocht voor de mensen als ze letterlijk dakloos zijn. Maar de situatie van sommige bewoners is nu niet zo verschillend van dakloosheid. Wij willen daarom dat er voor elke bewoner een oplossing komt om de winter te overbruggen.”

Onbewoonbaar verklaarde woningen

“Ik ben zelf in verschillende van die woningen geweest, en sommige zijn echt mensonwaardig. Met verwarming en elektriciteit die niet of nauwelijks werkt, ramen die niet sluiten en soms zelfs zichtbaar asbest. Dat kunnen we in een rijke stad als Leuven niet tolereren”,  aldus De Witte.

Oplossingen

Daarom zal de PVDA op de gemeenteraad van november het voorstel indienen dat er voor elke bewoner een oplossing wordt gezocht om de winter te overbruggen. “Enerzijds kan Dijledal haar overeenkomst met Camelot Europe opzeggen, en de woningen die opknapbaar zijn, worden in beheer genomen door een sociale organisatie zoals CAW of Samenlevingsopbouw. Zij knappen de woningen op en de bewoners kunnen blijven”, zegt De Witte. “Daarnaast moeten er snel nieuwe noodwoningen komen. Het OCMW stelt immers dat er op dit moment geen noodwoningen vrij zijn. Dat kan bijvoorbeeld door de Scheutsite sneller beschikbaar te stellen dan gepland, daar zijn verschillende grote kamers met aparte badkamer.”

Ten slotte vindt de PVDA dat er structurele oplossingen moeten komen: “We hebben nood aan veel meer sociale woningen in onze stad om dit soort misbruik te voorkomen. De stad wil nu binnen 5 jaar aan 8,5% sociale woningen komen, maar dit ligt nog steeds een pak lager dan alle andere centrumsteden. Een stad zo rijk als Leuven, waar miljoenen worden gebruikt om het straatbeeld op te fleuren, om buitenzwembaden te creëren, om parkings te bouwen, maar waar langs de andere kant maar zo weinig sociale woningen zijn, dat is een stad die haar zwaksten in de kou laat staan. En dat zullen wij niet accepteren.”

De PVDA zal dit voorstel indienen in de gemeenteraad op maandag 25 november. Voordien zullen de bewoners van Lolanden de burgemeester en het college uitnodigen om zelf een winterdag door te brengen in hun onbewoonbaar verklaarde woningen. “Misschien zullen ze dan beseffen hoe dringend de situatie is”, klinkt het.

Het bericht PVDA Leuven eist oplossing voor alle bewoners van de onbewoonbaar verklaarde woningen in Lolanden: “winter staat voor de deur” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over