Project Vredesbeiaard in de Abdij van Park bekroond door Europa Nostra

29 mei 2020 | 07u31 | Gepost door redactie
Project Vredesbeiaard in de Abdij van Park bekroond door Europa Nostra
Deze week maakten Europa Nostra en de Europese Commissie de namen bekend van zes Europese projecten die een bijzondere vermelding kregen vanwege de jury van de European Heritage Awards. Een van de bekroonde projecten is de Vredesbeiaard in de Abdij van Park.
Het bericht Project Vredesbeiaard in de Abdij van Park bekroond door Europa Nostra verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Wij zijn heel blij met deze bijzondere vermelding van de Europa Nostra jury”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Het bewijst de kracht van de Leuvense Vredesbeiaard: van zijn mooie ontstaansgeschiedenis tot zijn werking vandaag. Sinds de inhuldiging op 11 november 2018 is de Vredesbeiaard een absolute vaste waarde op de site van Abdij van Park. Dankzij wekelijkse bespelingen, een bijzonder actieve beiaardier en een beiaardrepertoire dat zich aanpast aan de actualiteit, beroert en verbindt hij vele Leuvenaars!”

Europa Nostra
Europa Nostra is de meest representatieve erfgoedorganisatie in Europa, met leden uit meer dan 40 landen. Elk jaar reikt de organisatie European Heritage Awards uit aan uitzonderlijke realisaties in de vier volgende domeinen:

-conservatie
-onderzoek
-toegewijde dienstverlening door individuen of organisaties
-onderwijs, opleiding en bewustmaking

Europa Nostra maakte al op 7 mei 2020 de 21 winnende voorstellen bekend. De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis in Antwerpen won als enige Belgische project in de categorie ‘conservatie’

Het project van de Vredesbeiaard werd ingediend in de categorie ‘onderwijs, opleiding en bewustmaking’. Het werd niet als winnaar geselecteerd, maar kreeg samen met vijf anderen een bijzondere vermelding van de jury. Deze vermelding wordt toegekend aan initiatieven die geen hoofdprijs ontvangen, maar door de jury toch bijzonder gewaardeerd worden omwille van hun bijdrage tot de opwaardering van het Europese culturele erfgoed.

Project van de Vredesbeiaard Neuss-Leuven
Deze belangrijke Europese erkenning bevestigt het unieke karakter van de Vredesbeiaard in de Abdij van Park. Het instrument is een getrouwe replica van de 18de eeuwse abdijbeiaard, die werd verwoest in 1914, toen hij in de vieringtoren van de Sint-Pieterskerk hing.

De replica kwam tot stand dankzij een bijzondere samenwerking van de stad Leuven met de stad Neuss aan de Rijn. In 2012 ontdekte Jens Metzdorf, de stadsarchivaris van Neuss, dat een bataljon uit zijn stad in augustus 1914 had deelgenomen aan de verwoesting van Leuven. Uit de contacten die kort daarna tussen beide steden ontstonden, groeide het plan om samen de verwoeste beiaard te laten herrijzen op zijn oorspronkelijke plaats. Meer dan 300 schenkers uit Neuss en Leuven droegen bij tot het instrument, dat werd ingehuldigd op 11 november 2018, exact een eeuw na het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Bezoekersbeleving
Anderhalf jaar na zijn voltooiing is de Vredesbeiaard niet meer weg te denken uit het landschap van de Abdij van Park en het culturele leven van de stad Leuven. Naast de wekelijkse bespelingen door abdijbeiaardier Luc Rombouts en bijzondere vredesconcerten vinden er in de zomer vanaf 14 juni op zondag concerten plaats in het kader van ‘Leuven Bells’.

Deze maand wordt op het doksaal van de abdijkerk een kleine belevingsruimte gerealiseerd met informatiepanelen en een oefenklavier. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, zal de abdij hier aan bezoekers een waardevolle beiaardbeleving kunnen aanbieden.

Het bericht Project Vredesbeiaard in de Abdij van Park bekroond door Europa Nostra verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over