Professoren die grenzen overschrijden kunnen nu ook preventief geschorst worden
Er was al langer een wettelijke basis om bijvoorbeeld leerkrachten uit het leerplichtonderwijs of administratief en technisch personeel in het hoger onderwijs preventief te schorsen wanneer er een onderzoek werd ingesteld naar hun gedrag. Professoren daarentegen bleven soms te lang zitten in een positie waarin ze eventueel zelfs nieuwe slachtoffers konden maken.
In 2022 werd een KU Leuven-professor psychologie veroordeeld tot 54 maanden cel voor de aanranding en verkrachting van een studente in de zomer van 2016. De KU Leuven was op de hoogte, maar kon de man niet preventief schorsen.
“Stap voor stap zorgen we ervoor dat studenten beter beschermd zijn”, zegt Weyts. “Er zijn al ophefmakende zaken geweest over grensoverschrijdend gedrag in ons hoger onderwijs. We hebben gekozen voor een structurele aanpak van dit probleem. Studenten en personeelsleden kunnen grensoverschrijdend gedrag nu ook melden bij het extern Vlaams meldpunt, als ze niet genoeg vertrouwen zouden stellen in hun eigen onderwijsinstelling.”
“Grensoverschrijdend gedrag komt voor in de hele samenleving en dus ook in ons hoger onderwijs”, zegt Weyts. “Er zijn veel hiërarchische relaties in de universiteiten en hogescholen: tussen student en docent, maar bijvoorbeeld ook tussen personeelsleden onderling. Als er dingen gebeuren die niet kunnen, dan moeten we kunnen ingrijpen. De universiteiten zullen dat nu makkelijker kunnen doen.”