Poverello moet deuren tijdelijk sluiten na controle Voedselagentschap: ongedierte en inbreuken tegen voedselveiligheid

26 september 2023 | 14u26 | Gepost door annpeeters
Poverello Leuven bestaat 30 jaar en viert feest
Het sociale restaurant van Poverello blijft deze week gesloten, gebruikers kunnen ondertussen voor een maaltijd terecht bij andere sociale restaurants in de stad.  

Armoedeorganisatie Poverello heeft problemen in het sociaal restaurant dat ze uitbaten in de Sint-Maartensstraat. Na een controle van het Voedselagentschap, moet het restaurant enkele dagen dicht blijven.

"Wij hebben inderdaad controle gehad van het Voedselagentschap en kwamen te weten dat enkele zaken duidelijk anders moeten", zegt Annemie Morris. "We blijven een week dicht, omdat we dit heel serieus nemen. In principe kunnen we sneller openen, maar we nemen onze tijd. Wij geven dagelijks 100 mensen een warme maaltijd en staan erop dat dit in alle veiligheid kan gebeuren. We werken hier ook voornamelijk met vrijwilligers, zo heb ik bijvoorbeeld vandaag een dag vakantie op mijn werk genomen om hier mee te helpen."

De vrijwilligers proberen de tekortkomingen zo snel mogelijk op te lossen, zodat het restaurant volgende week weer open kan. Klanten blijven evenwel niet in de kou staan, zij kunnen voor een maaltijd terecht in andere sociale restaurants in de stad, De Ruimtevaart in de Valkerijgang is het meest gekende. "Onze gebruikers weten waar ze terecht kunnen voor een warme maaltijd aan een gunstige prijs en hopelijk kunnen ze hier snel weer terecht."

Ongedierte en voedselveiligheid

"Het FAVV heeft eind vorige week een tijdelijke sluiting opgelegd voor Poverello in Leuven. Dit gebeurde na een ongunstige controle naar aanleiding van een klacht, waarbij de voornaamste problemen te maken hadden met ongedierte en inbreuken tegen de voedselveiligheid", zegt FAVV-woordvoerster Hélène Bonte.

"Voor het FAVV is het duidelijk dat iederéén recht heeft op veilige voeding. Zeker mensen die genieten van voedseldonaties en die vaak een zwakkere immuniteit hebben. Ook zij hebben recht op veilige voeding en moeten er zeker van kunnen zijn dat de producten die op hun bord terechtkomen veilig zijn. Toch begrijpen we dat het niet de bedoeling kan zijn dat de wetgeving liefdadigheid in de weg staat. Er bestaan dus zeker versoepelingen voor deze organisaties, maar er is geen twijfel dat de basis voedselveiligheidsregels absoluut moeten worden nageleefd. Alle versoepelingen voor voedselbanken en liefdadigheidsverenigingen zijn terug te vinden op deze pagina. Daarnaast treden we ook regelmatig in dialoog met deze organisaties en geven we gratis opleidingen aan organisaties die zich inzetten voor voedseldonatie. Zo namen in 2022 bijna 500 personen deel aan zo’n gratis opleiding in de categorie liefdadigheid. Het is nu aan de organisatie om de tekortkomingen aan te pakken. Na een gunstige hercontrole kunnen de activiteiten hervat worden."

Lees meer over