Poverello Leuven bestaat 30 jaar en viert feest

6 september 2019 | 11u19 | Gepost door redactie
Poverello Leuven bestaat 30 jaar en viert feest
Poverello -kleine arme man in het Italiaans- werd in 1978 opgericht in Brussel door Dr. Jan Vermeire. Jef Iliaens richtte Poverello Leuven op. Vandaag de dag zijn er meer dan 14 Poverello-huizen verspreid over België. De Leuvense vestiging bestaat 30 jaar en dat wordt gevierd.
Het bericht Poverello Leuven bestaat 30 jaar en viert feest verscheen eerst op Leuven Actueel.

Poverello Leuven is gevestigd in de Sint-Maartenstraat 44 en wordt sinds 3 jaar geleid door Karine Vander Hulst. Haar voorganger Theo Vanparijs, die bijna 30 jaar de leiding had, maakt nog steeds deel uit van het dagelijks bestuur. Poverello Leuven ontvangt dagelijks 80 à 100 gasten, waarvan 90% vaste gasten zijn.

Waar staat Poverello voor?

Poverello wil vooral een ontmoetingsplaats zijn, waar mensen die het moeilijk hebben “thuis” kunnen komen. Minderbedeelden en eenzamen vinden er een luisterend oor, warmte en vriendschap.

Poverello biedt hen elke dag voor 1 euro een warme maaltijd aan, stelt hen tweedehandskleding ter beschikking en organiseert af en toe uitstappen en feestjes. Indien nodig verwijzen ze de gasten door naar sociale diensten of naar een professionele begeleiding.

Wat zijn de bronnen van inkomsten van Poverello?

Poverello bestaat dankzij de kleine bijdrage van de gasten, maar ook vooral door giften, schenkingen en opbrengsten van acties.

Geen Poverello zonder vrijwilligers

Meer dan 100 vrijwilligers zetten zich 1 of verschillende keren per week in. Er zijn elke dag minstens 12 vrijwilligers nodig om 80 warme maaltijden te bereiden.
Naast het bereiden van de maaltijden, houden de vrijwilligers zich ook bezig met het dagelijks bestuur, met het ophalen van voeding en andere giften, met de verdeling van tweedehandskleding, …

“Armoede bestaat ook bij ons. Ongeveer 1 op de 7 mensen leeft in armoede. Het kan iedereen overkomen ten gevolge van ziekte, een slecht budgetbeheer of werkloosheid … Poverello is meer dan ooit nodig”, zegt Karin Vander Hulst, verantwoordelijke van Poverello Leuven.

Feest

“Om onze vrijwilligers, sympathisanten en trouwe gasten te bedanken, maar ook om mensen kennis te laten maken met Poverello, vieren we op zaterdag 7 september 2019 feest. We starten om 10.45 uur met een eucharistieviering in de St.-Geertruikerk, gevolgd door een receptie van 12 tot 13.30 uur in het Sint-Geertrui Hof. Tussen 14 en 19 uur houden we een straatfeest met muziek, frietjes, ijsjes en animatie in de Sint-Maartenstraat.”

 

Het bericht Poverello Leuven bestaat 30 jaar en viert feest verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over