Politiehond Quno volgt hydrotherapie tijdens revalidatie

Quno
Politiehond Quno heeft zijn rechterachterpoot serieus geblesseerd. Een operatie volgde en daarna een maandenlange revalidatie. Quno gaat nu wekelijks naar de hydrotherapie. Zijn baasje Claudio De Notarpietro vertelt wat meer over het herstel van zijn hond.

'Quno is een onstuimige hond en hij volgt een zwaar trainingsprogramma. Vermoedelijk heeft een combinatie van deze twee factoren ervoor gezorgd dat er langzaam scheurtjes in de kruisband aan zijn rechterachterpoot zijn ontstaan. Die is plots afgescheurd tijdens een wandeling en ook de meniscus bleek doorgescheurd. Onze politiehonden kan je vergelijken met topsporters in de mensenwereld; dergelijke blessures behoren dus tot de risico's van het vak', legt Claudio uit.

De onfortuinlijke hond werd geopereerd op 20 april bij Kerberos in Leuven door een in orthopedie gespecialiseerde chirurg. Zijn kruisband werd vervangen door een implantaat met acht schroeven.

'De operatie is goed verlopen. Na een tweetal weken pijnstillers nemen, kon Quno terug stappen op zijn poot. De hele revalidatie duurt 12 tot 15 weken. Midden augustus zou hij terug aan het werk moeten kunnen. Vrij rondlopen, is voorlopig nog uit den boze. Veel rusten en onder controle van het baasje aan de leiband blijven, dat is nu het devies', aldus de hondengeleider. 

Steeds langer wandelen en wekelijks trainen in het zwembad

Quno's revalidatie bestaat uit meerdere korte wandelingen per dag. Week per week mag hij wat langer aan de leiband wandelen met het oog op spieropbouw. En ook een wekelijks bezoek aan de hydrotherapie bij 'Het Waterhof' in Sint-Truiden staat op het programma. Daar zijn ze gespecialiseerd in het behandelen van paarden en honden die op hoog niveau sporten of tewerkgesteld zijn. Hydrotherapie is vergelijkbaar met kine voor mensen maar dan in een verwarmd zwembad. Door de hond gecontroleerd te laten zwemmen, versnelt de spieropbouw en kunnen bijkomende blessures aan andere spieren en gewrichten vermeden worden. Na de training masseert de trainer de spieren en gewrichten los.

Bron en foto: Politie Leuven

Lees meer over