Politie schreef laatste maand zo'n 500 corona-pv's uit

Sluispark
De Leuvense politie heeft de laatste maand zo'n 500 inbreuken op de coronamaatregelen geverbaliseerd. De meeste overtredingen gebeuren tegen het samenscholingsverbod. Opvallend: de overtredingen tegen de avondklok zijn in opmars.

Het is weer druk in Leuven en daar zit het goede weer voor iets tussen. De afgelopen maand stelde de Leuvense politie zo'n 500 inbreuken tegen coronamaatregelen vast. De overtreders kregen een corona-pv. Dat heeft korpschef Jean-Paul Mouchaers laten weten. "De voorbije maand was het vrij druk qua handhaving. Het leeuwendeel van de inbreuken heeft te maken met samenscholingen: feestjes, kotfeestjes, enzovoort. Als we daar moeten optreden, krijgen degenen die gecontroleerd worden sowieso een corona-pv voor het niet respecteren van de regels van de samenscholingen. Maar er worden ook pv's uitgeschreven op het openbaar domein, indien we te maken krijgen met duidelijke excessen", zo vertelt Mouchaers. Daarmee verwijst hij onder meer naar de recentelijke massa die in het Stadspark, Sluispark of op het Ladeuzeplein te vinden waren. 

Opvallend: niet iedereen neemt het nog even nauw met de avondklok. "We merken dat het respecteren van de avondklok de laatste weken iets moeilijker begint te lopen. Als de persoon in kwestie na het ingaan van de avondklok geen zinnige uitleg heeft waarom hij of zij daar is, wordt deze ook geverbaliseerd", zegt Mouchaers. Een aantal inbreuken van de in totaal zowat 500 zijn te wijten aan het niet volgen van de avondklok. "Tot slot is er nog een klein aandeel voor het niet dragen van het mondmasker. "De lat voor een boete ligt daar wat hoger: we spreken altijd eerst de mensen aan. Als die persoon dan flagrant de verplichting niet respecteert, wordt die geverbaliseerd", geeft Mouchaers aan. 

De Leuvense politie heeft sinds de start van de eerste lockdown zo'n 4000 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

 

Lees meer over