Politie neemt zes kunstwerken in beslag in Museum M

26 november 2019 | 11u35 | Gepost door redactie
Politie neemt zes kunstwerken in beslag in Museum M
In stadsmuseum M Leuven zijn zes 16de-eeuwse houten beeldjes uit de tentoonstelling ‘Borman en Zonen’ in beslag genomen door de politie. Dit gebeurde naar aanleiding van een klacht van de Sint-Gorikskerk uit Boussu-lez-Mons.
Het bericht Politie neemt zes kunstwerken in beslag in Museum M verscheen eerst op Leuven Actueel.

M kreeg de zes retabelfragmenten tijdelijk in bruikleen van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen voor de expo rond meester-beeldsnijder Jan Borman en zijn zonen. De beeldjes zijn fragmenten van het Mariaretabel, het altaarstuk dat nog altijd te zien is in de Henegouwse Sint-Gorikskerk.

“De klacht komt als een verrassing. Museum Boijmans Van Beuningen en de kerkfabriek van Boussu zijn sinds jaren in gesprek over de retabelfragmenten,” zegt voorzitter van M en schepen van Cultuur en Toerisme Denise Vandevoort. Afdelingshoofd Oude Kunsten dr. Peter Carpreau vult aan: “Voor de bruikleen zijn de internationale regels gevolgd. Het afgelopen decennium verzorgde M al honderden bruiklenen en het is de eerste keer dat we zoiets meemaken. Bovendien zouden de fragmenten na het aflopen van ‘Borman en Zonen’ op 26 januari naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) gaan voor restauratie met oog op de hereniging met het originele retabel.” Het gaat om een zachte inbeslagname. Dit betekent dat de beeldjes sowieso nog tot het einde van de expositie ‘Borman en Zonen’ op 26 januari 2020 te zien zijn in M.

Onderzoek

Dankzij een team van experten uit verschillende instellingen, waaronder M, Université de Namur, University of Toronto, KULeuven en KIK-IRPA, zijn de zes retabelfragmenten met zekerheid gelinkt aan Pasquier Borman, de zoon van de gerenommeerde houtsnijder Jan II Borman. In M is de allereerste overzichtstentoonstelling en bijhorende publicatie over deze middeleeuwse beeldhouwer en zijn familie te bekijken in vijf zalen met meer dan 120 beeldhouwwerken, maar ook met schilderkunst, tapijtkunst en werk op papier.

Museum Boijmans Van Beuningen en de kerkfabriek overleggen al verschillende jaren om de 16de-eeuwse retabelfragmenten in langdurige bruikleen te geven onder bepaalde voorwaarden als strikte klimatologische omstandigheden en een goed beveiligingssysteem. Het is nog onduidelijk waar en wanneer de retabelfragmenten voor het publiek te zien zullen zijn na het aflopen van expo ‘Borman en zonen’ in M en de restauratie door het KIK.

Het bericht Politie neemt zes kunstwerken in beslag in Museum M verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over