Politie Leuven zet zondag de deuren open

Politie
Zondag 4 juni tussen 10 uur en 18 uur kan iedereen een kijkje komen nemen achter de schermen van het Leuvense ‘Politiehuis’ op de Philipssite en kennis maken met de diensten van de lokale en de federale politie die daar gehuisvest zijn. Er zijn rondleidingen, een opdrachtenparcours voor kinderen, demonstraties, kwissen, infostanden, fotohoekjes en een wijkcafé. En wie zelf een loopbaan bij de politie ambieert kan voor alle info over toegangstesten en opleiding terecht aan de rekruteringsstand. De drie vorige edities van de opendeurdag lokten telkens een massa volk.

De bezoekers krijgen tijdens een ontdekking van het gebouw professionele uitleg door ervaren politiemensen. Wat gebeurt er in de redactieruimte, hoe verloopt een politiebriefing voor aanvang van de wachtshift, wat is de rol van de telefonisten en de wachtleider die van uit de dispatching de politieploegen op het terrein aansturen, wat is er te zien op de beeldschermen die een ganse muur vullen, hoe ziet een verhoorkamer er uit? En uiteraard moet er even worden binnengekeken in de politiecellen. Op de binnenparking van het gebouw kunnen de politievoertuigen aan binnen- en buitenkant bestudeerd worden. Daar kan ook even verpoosd worden bij een drankje en een hapje in het wijkcafé waar ondertussen een praatje kan gemaakt worden met de wijkagenten, de horecaflik, de seniorenflikken, enzovoort.

Verschillende diensten geven demonstraties : de drugs- en patrouillehonden, de motorrijders en het dronesteam van de federale politie. En ook de sproeiwagen komt in actie. Bij de stand van het labo van de federale gerechtelijke politie, zeg maar de Belgische CSI, verneem je alles over sporenonderzoeken. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan drugs(preventie) en cybercriminaliteit. En wie zijn verkeerskennis wil testen of zelf vragen over verkeer heeft, kan hiervoor terecht bij de stand van de verkeerspolitie.

Voor de kinderen is een programma op maat uitgedacht, informatief maar ook met ruimte voor gewoon plezier, ontspanning en wat actie. Ze kunnen de verkeersregels oefenen op het mobiel verkeerspark, een kinderagentendiploma verdienen door een opdrachtenparcours succesvol af te leggen, zich laten fotograferen in een fotohoek op een moto of in een combi, een lesje verdedigingstechnieken volgen bij een monitor geweldsbeheersing van de politie, op doel schieten met een laserpistool, zich uitleven op het springkasteel. Als je met de fiets komt, dan kan je van de gelegenheid gebruik maken om je rijwiel te laten merken.

Lees meer over