Poëzie op oude begraafplaats Wijgmaal en nieuw rolstoeltoegankelijk pad

3 februari 2020 | 11u06 | Gepost door redactie
Poëzie op oude begraafplaats Wijgmaal en nieuw rolstoeltoegankelijk pad
De stad Leuven organiseerde zondag 2 februari 2020 een “poëzie-aperitief” op de oude begraafplaats in de Wittebolsstraat in Wijgmaal. Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en begraafplaatsen, en Denise Vandevoort, schepen van cultuur, onthulden er drie poëziefragmenten van dichter Wim Van den Abeele. De gedichten zijn gelaserd in roestbruine cortenstaal platen en krijgen een vaste plaats op de begraafplaats. Wim Van den Abeele, Peter Mangelschots en Carmien Michels lazen nadien voor uit eigen werk. Vervolgens werd ook het nieuwe rolstoeltoegankelijke pad tussen de begraafplaats, het woonzorgcentrum Wijgmaalbroek en het achterliggende natuurdomein officieel geopend.
Het bericht Poëzie op oude begraafplaats Wijgmaal en nieuw rolstoeltoegankelijk pad verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Rouw en poëzie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, vertelt schepen van begraafplaatsen Bieke Verlinden. “Wanneer we met verlies te maken krijgen, grijpen we vaak terug naar gedichten waarin we onze gevoelens herkennen en weerspiegeld zien wat ons overkomt. Als stad zetten we al enkele jaren in op het doorbreken van de taboes die nog steeds op deze thema’s rusten. Poëzie kan een ideale manier zijn om mensen samen te brengen rond het thema en het gesprek te openen. We hopen dan ook dat voorbijgangers en bezoekers van de begraafplaats zullen genieten van poëzie die rouw en verlies onder woorden brengt”, aldus Bieke Verlinden.

“Tijdens moeilijke momenten kan poëzie troost en houvast bieden”, vervolgt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “De teksten die Wim Van den Abeele en de Leuvense dichters Carmien Michels en Peter Mangelschots hier net voorlazen raken ook bij mij een gevoelige snaar. Zo bracht Carmien een gedicht dat ze schreef in opdracht van ‘Leuven Leest’. De affiche van dit gedicht zullen we verspreiden in de 30CC-zalen, bibliotheek Tweebronnen en de Leuvense boekhandels. Peter is dan weer één van de drijvende krachten van Eenzame Uitvaarten, een prachtig project waarbij mensen die eenzaam stierven met een gedicht geëerd worden”.

Van de gelegenheid werd ook gebruik gemaakt om het nieuwe pad tussen de begraafplaats in de Wittebolsstraat, het woonzorgcentrum Wijgmaalbroek en het achterliggende natuurdomein officieel te openen. De dienst begraafplaatsen in samenwerking met de dienst weg- en waterbeheer voltooiden dit pad dat vanaf nu dus ook met rollators en rolstoelen gebruikt kan worden. Door deze verbindingsweg hebben vanaf nu ook de oudere bewoners met rollators en rolstoelen makkelijker toegang tot dit mooie stukje Wijgmaals groen. Schepenen Bieke Verlinden en Denise Vandevoort huldigden het pad feestelijk in met enkele bewoners van het woonzorgcentrum.

Het bericht Poëzie op oude begraafplaats Wijgmaal en nieuw rolstoeltoegankelijk pad verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over