Plantgoed voordeliger dankzij de provincie

9 september 2019 | 14u00 | Gepost door redactie
Plantgoed voordeliger dankzij de provincie
De provincie Vlaams-Brabant en de Vlaams-Brabantse regionale landschappen organiseren opnieuw een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Nieuw in het aanbod zijn paardvriendelijke plantenpakketten.
Het bericht Plantgoed voordeliger dankzij de provincie verscheen eerst op Leuven Actueel.

Tot 31 oktober kunnen inwoners uit Vlaams-Brabant aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun tuin te vergroenen.Wie meer informatie wenst over de soortenkeuze, het aanplanten en het onderhoud kan terecht voor persoonlijk advies bij een Vlaams-Brabants Regionaal Landschap.Naast inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen, zijn paardvriendelijke plantenpakketten nieuw in het aanbod. Een paardenheg is goed voor het welzijn van een paard, beschut tegen de zon, wind en regen en is een extra bron van ruwvoer.

‘Het aanbod is uitgebreid en dus geschikt voor elk type tuin, groot of klein. Wie over veel ruimte beschikt, kan kiezen voor hoogstam(fruit)bomen, een rij (knot)wilgen of een gemengde heg, haag of houtkant. Wie wat minder plaats heeft kiest voor een klimplant als wilde kamperfoelie of wilde bosrank. En wie de kinderen een plezier wil doen, kan een levende groene speelhut bouwen met wilgentakken’, zegt Annabel Pennings, medewerker biodiversiteit van het Regionaal Landschap Dijleland.

770 Vlaams-Brabanders zorgden vorig jaar voor 13,7 km meer natuur
Vorig jaar was de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ een succes. 770 Vlaams-Brabanders deden mee en zorgden voor meer natuur in hun tuin. Ze bestelden samen 41.000 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten. Dit is goed voor meer dan 13.7 km groene linten in de Vlaams-Brabantse tuinen. Daarnaast kwamen via deze actie ook 1522 hoogstam(fruit)bomen, 206 wilgenpoten, 254 klimplanten, en 343 bundels wilgentakken in de tuinen terecht.
‘Als paardenliefhebber wou ik geen saaie kale weide, maar een gevarieerde weide met bomen en struiken. Ook voor de paarden is dat super. Ze hebben meer beweging en vullen hun dieet aan met de nodige mineralen door aan overhangende takken en bladeren te knabbelen. En zo kan ik ook de natuur een handje helpen”, getuigt Steve Fontyn, paardeneigenaar uit Hoeilaart en deelnemer aan de eerste groepsaankoop.

Meer info vind je hier.

Het bericht Plantgoed voordeliger dankzij de provincie verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over