Plaag autodiefstallen door middel van 'keyless theft'

Vijf diefstallen uit voertuigen
Tijdens de afgelopen maand werden in het gerechtelijk arrondissement Leuven vier auto’s gestolen door middel van de methode ‘keyless theft’. Het gaat voornamelijk om auto’s van het merk Toyota. Buiten ons arrondissement werden nog eens 10 diefstallen van auto’s van dit merk door middel van keyless theft geregistreerd in de maand juni 2020. Het Leuvens Parket vraagt om waakzaam te zijn.

De diefstallen situeren zich allemaal in de regio rond Brussel (Anderlecht, Schaarbeek, Kortenberg, Sint-Genesius-Rode, Sint-Lambrechts-Woluwe, Wezembeek-Oppem, Merchtem, Roosdaal, Jette en Kraainem) met uitschieters in Aarschot, Leuven en Aartselaar.

Keyless theft komt voor bij auto’s die geopend en gestart kunnen worden via afstandsbediening en waarbij geen sleutel nodig is. De dieven pikken via apparaatjes het signaal op van de afstandsbediening die in de woning ligt. Wanneer de auto dicht genoeg bij het huis is geparkeerd, kan het signaal door de muren en het glas van het huis dringen en worden verlengd tot aan de auto.  De auto denkt dat hij wordt geopend en kan worden gestart.

Omwille van de plotse opmars van dit soort diefstal in de maand juni, vraagt het Leuvens Parket om extra waakzaam te zijn. Kijk uit naar verdachte personen rond voertuigen op opritten en rond woningen. Om de ‘keyless theft’ te voorkomen, kan u uw afstandsbediening binnenshuis bewaren in een metalen doos of uw auto verder van uw woning parkeren.

Lees meer over