Piepschuim vanaf 1 januari welkom in de Leuvense recyclageparken

29 december 2020 | 13u24 | Gepost door annpeeters
piepschuim
Vanaf 1 januari 2021 kunnen Leuvenaars piepschuim, in de volksmond ook wel gekend als isomo, gratis inleveren in de Leuvense recyclageparken. "Hiermee zetten we opnieuw stappen om nog meer afval gescheiden in te zamelen en vervolgens te recycleren", aldus schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens.

"We stelden vast dat Leuven één van de weinige gemeenten in de regio is waar piepschuim niet apart wordt ingezameld in de recyclageparken. Piepschuim belandt daardoor tot nog toe bij het huisvuil of grofvuil. We willen echter zoveel mogelijk afval gescheiden inzamelen om nadien te kunnen recycleren en opnieuw als grondstof te kunnen gebruiken. Daarom kunnen Leuvenaars vanaf 1 januari piepschuim afgeven op het recyclagepark", licht schepen Van Oppens toe. Je kan piepschuim vanaf 1 januari gratis inleveren in het recyclagepark, maar je betaalt wel de toegang tot het recyclagepark. Je combineert het inleveren van piepschuim dus best met het brengen van ander afval.

Volledig recycleerbaar
"Zuiver en droog piepschuimafval mag je voortaan afleveren op alle EcoWerf recyclageparken want het is volledig recycleerbaar. We voeren het vervolgens af naar FIM in Westerlo, waar het wordt voorverbrokkeld en gemalen tot de gewenste parelgrootte. De isolatieparels worden verwerkt in een isolatiemortel, die gebruikt wordt voor het isoleren van vloeren en platte daken. In 2019 zamelden we op de recyclageparken van EcoWerf 91.874 kg piepschuim in”, besluit Jos Artois, woordvoerder van EcoWerf.  

Lees meer over