PIEP prikkelt kinderdagverblijven met cultuur

6 september 2019 | 13u36 | Gepost door redactie
PIEP prikkelt kinderdagverblijven met cultuur
Met het project ‘PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten’ organiseert stad Leuven al enkele jaren een prikkelend cultureel aanbod voor het allerjongste publiek: baby’s, peuters en kleuters van 0 tot 4 jaar. Tickets vliegen telkens de deur uit want de voorstellingen en activiteiten zijn razend populair en trekken steeds volle zalen. Maar PIEP wil meer. Om nog meer kindjes van bij het prille begin te prikkelen met kunst en cultuur pakt PIEP dit najaar uit met ‘kleine prikkels’: artistieke performances in het kinderdagverblijf zelf.
Het bericht PIEP prikkelt kinderdagverblijven met cultuur verscheen eerst op Leuven Actueel.

Sinds stad Leuven in 2015 het project ‘PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten’ opstartte, nam in binnen- en buitenland het cultuuraanbod op baby- en peutermaat voelbaar toe. Goed nieuws voor het Leuvense publiek, want ook in eigen stad zit cultuur voor de allerkleinsten overduidelijk in de lift. “Tickets voor PIEP-voorstellingen vliegen razendsnel de deur uit”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Daarom breiden we het aanbod tijdens het culturele seizoen voortdurend uit, zodat ook late beslissers de kans krijgen om een voorstelling mee te pikken. Ieder kind kan zo van jongs af aan proeven van dans, theater, circus, poppenspel, klassiek, jazz, wereldmuziek, workshops, installaties, vertellingen ….’

“Hoewel alsmaar meer jonge gezinnen hun weg vinden naar de Leuvense cultuurhuizen voelt (nog) niet iedereen zich daar zomaar thuis”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Om die drempel te verlagen, pakken we met PIEP dit najaar uit met ‘kleine prikkels’: korte, artistieke performances voor baby’s en peuters door echte kunstenaars in het kinderdagverblijf of de gezinswerking zelf.”

Gluren bij de buren
PIEP haalde de mosterd voor die kleine prikkels in Nederland, meer bepaald bij het Amsterdamse kunstenaarscollectief ‘Kleintjekunst’ dat ruim tien jaar ervaring heeft met het performen voor baby’s en peuters. In september 2018 nodigde PIEP het collectief in Leuven uit en samen bezochten ze enkele Leuvense kinderdagverblijven en deelden tips & tricks. Kinderen en kinderbegeleiders reageerden enthousiast en PIEP smeedde wilde plannen om in Leuven een soortgelijk proefproject op te starten.

Zelf aan de slag met Leuvense socio-culturele partners
PIEP vond een Leuvense socio-culturele partner in crime bij ‘Artforum, Kunst met Kinderen en Jongeren’. De kunstenaars van ‘Artforum’ waren al gewend om te werken met kleuters vanaf vier jaar. Maar baby’s en peuters waren voor velen een heel nieuwe uitdaging! De kunstenaars die het experiment aangingen en deelnamen aan het coachingstraject dat PIEP in samenwerking met ‘Artforum’ op poten zette, werkten afgelopen zomer elk vanuit hun eigen artistieke discipline – illustratie, decoupage, muziek, beeldende en audiovisuele kunst – een kleine prikkel uit. Kinderdagverblijf Wigwam in Kessel-Lo zette de deuren voor hen open en maakte zo in primeur de eerste Leuvense ‘kleine prikkels’ mee.

Klaar om kleintjes te prikkelen
Een kleine prikkel is allerminst een afgewerkte voorstelling. Het gaat om een eerste ervaring. De kunstenaar gaat een – meestal woordeloos – gesprek aan met zijn piepjonge publiek. Precies door die interactie is het onmogelijk om vooraf heel strikt het verloop van zo’n prikkel te bepalen. Ook omwille van de korte aandachtspanne van de kleintjes is het een korte kennismaking met één of meerdere artistieke disciplines, maar wel één die hopelijk lang nazindert, zowel bij het piepjonge publiek als bij de kinderbegeleiders.

“Kindjes ontdekken hun eigen beeld- en lichaamstaal”, legt Kim Crabeels, projectdeskundige PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten bij stad Leuven, uit. “Wie weet vinden zij, hun ouders en begeleiders dankzij de kleine prikkels wat makkelijker hun weg naar culturele activiteiten in de grote(re) zalen. Kinderbegeleiders raken misschien geïnspireerd om zelf zo’n prikkel te boeken, of om ook eens ‘anders’ naar de vertrouwde materialen overal om hen heen te kijken en daar ook iets mee te doen. Precies zoals elk jong kind de wereld voor het eerst ontdekt en zich daarover verwondert, als een echte kunstenaar in de dop. Zelfs als het effect van die eerste cultuurprikkel maar van korte duur is en niet verder gaat dan een moment van gedeelde verwondering en betovering, is het goed en minstens heel eventjes mooi geweest. Leuven is er klaar voor. En onze kunstenaars ook. Vanaf nu kunnen kinderdagverblijven, gezinswerkingen en instapklasjes zelf zo’n kleine prikkel in huis halen. Ik raad het hun allemaal aan. Meer informatie over het aanbod vind je op www.piep.leuven.be.”?utm_source=rss&utm_medium=rss

Het bericht PIEP prikkelt kinderdagverblijven met cultuur verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over