Philipssite wordt tijdelijk heraangelegd met banken, bomen en klauterstammen

philipssite
In afwachting van grotere en structurele ingrepen op de Philipssite vergroent de stad de site en richt ze het park tijdelijk in met zitbanken en kleine sport- en spelelementen. 625 Leuvenaars werd naar hun mening gevraagd voor de invulling.

“Het park is aan een grondige herinrichting toe. Die zal gebeuren tijdens de volgende legislatuur maar we geven het park nu al terug aan de Leuvenaar met een tijdelijke invulling”, zegt schepen van Openbaar Groen, Lalynn Wadera (Vooruit). “Het voorbije najaar stelde de stad het park bij het WK wielrennen ter beschikking als vipdorp. Nadien hebben we de paden al gedeeltelijk hersteld en het gras opnieuw ingezaaid. Nu bouwen we de tijdelijke inrichting verder op.”

Globaal gezien zijn er drie zones op de site, die elk hun eigenheid krijgen: het grote open park tussen Ring en Sportoase; de groene zone aan de Tivolistraat en het braakliggend terrein naast het skatepark. Voor elk van deze zones zijn er plannen op korte termijn. Ook de fietsenstalling krijgt nog dit jaar een aanpassing. 

Groot open park
Nog deze zomer komen tussen de Ring en de Sportoase een aantal banken, een rolstoelvriendelijke picknickbank, een buitenklasje en natuurlijke spelelementen voor kinderen. Voor de Leuvenaars die graag bewegen komen er voetbalgoaltjes, frisbeevangers en een beweegbank. De centrale ruimte blijft open ruimte om te spelen, sporten, kleine evenementen te organiseren of tijdelijke initiatieven uit te testen. Deze zomer vindt ook de speelpleinwerking Heverlee plaats in de zone langs de Geldenaaksebaan.

De randen van het park krijgen extra groen, met bloemenweides, struiken en bomen. “In het najaar zullen we hier verder een veertigtal bomen planten aan de randen van het park, waar de ondergrondse parking niet zit en de bomen in volle grond kunnen groeien”, zegt schepen Wadera.

Tivolistraat
Het stuk aan de Tivolistraat blijft open met vanaf deze winter aan de randen extra bomen. De stad zet op het stuk enkele extra banken, een tweede rolstoelvriendelijke picknickbank en boomstammen om op te zitten en spelen. “Jeugdverenigingen, studenten en sportklassen kunnen hier blijven komen om te ravotten”, vertelt de schepen.

Braakliggend terrein
Naast het skatepark, achter de kantoorgebouwen, komt er in de zomer een tijdelijke hondenloopzone met spelelementen voor de dieren en zitbanken voor hun baasjes. Wadera: “Daar was al lang vraag naar in deze buurt. Zowel baasjes als bezoekers van de nabijgelegen parken zullen blij zijn dat honden hier in deze afgezonderde zone vrij kunnen spelen. Als de zone een succes is, zal de stad bij de definitieve herinrichting ook een hondenloopzone inplannen."

Fietsenstalling
De grote fietsenstalling naast bpost past zich aan het toenemende fietsgebruik aan. Een deel van de parking krijgt een overkapping met een groendak en er komen plaatsen voor extra grote fietsen. De overkapping met het groendak zal ook in het definitieve ontwerp blijven bestaan. 

Toekomstig masterplan
Intussen werkt de stad verder aan de toekomstplannen van de site. Daarvoor baseert ze zich op de resultaten van de bevraging. “Maar we gaan de tijdelijke invulling ook als een experiment inzetten. We nodigen Leuvenaars uit om dingen te proberen en we evalueren het gebruik van de site”, besluit schepen Wadera.

kaart

“Een zoveelste project dat op de lange baan wordt geschoven”

Pieterjan Vangerven, gemeenteraadslid voor N-VA: "In februari vorig jaar liet het stadsbestuur alle 75 bomen die op het park op de Philipssite stonden, verwijderen om plaats te maken voor de aankomst van het WK Wielrennen. Tegelijkertijd kondigde het stadsbestuur aan om werk te maken van de heraanleg van de ganse Philipssite. Het park zou na het WK tijdelijk heraangelegd worden in het najaar van 2021, en in 2023 zou het definitief worden heraangelegd.  Vandaag bevestigt het stadsbestuur dat het park tegen het einde van dit jaar tijdelijk zal worden heringericht en dat de definitieve herinrichting pas voor de volgende legislatuur zal zijn. Opnieuw een project dat uitgesteld wordt, dus. Het lijstje met grote projecten die beloofd werden, maar ondertussen uitgesteld of zelfs geschrapt werden, wordt stilaan wel erg lang: Leuven Bad (beloofd tegen zomer 2019 – realisatiedatum onbekend), de balsportenhal (aangekondigd in 2017 - uitgesteld tot 2025), verbouwing Parkschool (aangekondigd in 2012 – definitief afgevoerd in 2020), het 50-m zwembad (aangekondigd vorige legislatuur – studie opnieuw uitgesteld)."

kaart
kaartje
kaartje

Lees meer over