Petra organiseert online activiteiten voor singles en alleenstaande ouders

16 mei 2020 | 17u40 | Gepost door redactie
Petra organiseert online activiteiten voor singles en alleenstaande ouders
Door de coronamaatregelen werd de toeristische sector zwaar getroffen. Dat ondervond ook Petra Michiels (45), een alleenstaande mama uit Kessel-Lo. Zij richt met Tomeeto sinds 2014 reizen en weekends in voor singles en alleenstaande ouders.
Het bericht Petra organiseert online activiteiten voor singles en alleenstaande ouders verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Op die manier wil ik mensen helpen om duurzame relaties op te bouwen”, vertelt Petra. “Plots zag ik hoe mijn bedrijf, dat ik met hart en ziel uit de grond gestampt had, gigantische verliezen moest incasseren. Eerst was ik kwaad en ontmoedigd, maar ik heb al snel de knop omgedraaid en beslist dat ze me niet klein zouden krijgen”.

Toen de lockdown werd afgekondigd, stond Petra klaar om met een groep van 30 singles op weekend te vertrekken: “Ik heb er onmiddellijk voor gezorgd dat we elkaar toch online konden ontmoeten, maar daarna moest ik alles even laten bezinken. Toevallig zag ik dat een vroegere reisgenoot een online quiz inrichtte voor meer dan 100 personen. Zo is de bal aan het rollen gegaan. We organiseerden nu al vier succesvolle quizzen en een vijfde staat op het programma. Sommige mensen die elkaar zo leerden kennen, spraken al af om later op café te gaan. Dan is mijn opzet geslaagd”.

Het bleef trouwens niet bij quizzen. “Ik begon een facebookgroep, een soort onlinecafé voor reizigers”, legt Petra uit. “Mensen kunnen er grappen delen, foto’s van wandelingen, poëzie, moeilijke ervaringen en ga zo maar door. En dat slaat duidelijk aan: er zijn al meer dan 450 actieve leden”. Een ander initiatief is een online fuif voor singles: “Toen het me eens te veel werd, begon ik te dansen in mijn living. Dat deed enorm deugd en zo ontstond het idee. Eén van mijn begeleiders, een echte entertainer, was meteen enthousiast. Eerst chatten we even, daarna maken we een cocktail en na een kleine opwarming barst hopelijk een zalig feestje los”.

De online-activiteiten zijn voorlopig gratis. “Ik wil nu vooral dat mijn reizigers contact kunnen houden”, vervolgt Petra. “Tegelijkertijd is dit een middel om mensen warm te maken voor latere reizen. Wanneer dit concept echt op punt staat, ben ik wel van plan om er geld voor te vragen. De online initiatieven zijn een laagdrempelige tussenstap voor wie nog twijfelt om mee op reis te gaan. En het kan ook een manier zijn om achteraf in contact te blijven, wanneer je bijvoorbeeld ver uit elkaar woont. Maar het uiteindelijke doel blijft natuurlijk om mensen – zodra het kan – ook offline uit hun kot lokken!”

Als alleenstaande, voltijds werkende moeder ervaart Petra de gevolgen van de lockdown aan den lijve: “Het is niet gemakkelijk nu mijn zoon nooit naar de grootouders kan. Bij veel alleenstaande ouders vallen nu alle lasten op één paar schouders. Maar ik kan me voorstellen dat de drukte bij grote gezinnen ook heel lastig kan zijn”. Tijdens deze periode vindt Petra veel steun bij de buren. “Door onze lange smalle tuintjes was er altijd al veel contact”, zegt Petra. “Vroeger kwamen we vaak samen aan de picknicktafels. Dit kan nu niet meer, maar de samenhorigheid en de steun blijven. Om 20 uur klappen we nog allemaal voor de hulpverleners. Een jongen met het syndroom van down krijgt de hele buurt mee met zijn muziek, en zelf heb ik er ook al eens mijn gitaar bij gepakt. Bij verjaardagen wordt er altijd iets georganiseerd en vrijdags is er een uurtje een muziekfeest op straat. We hebben enorm veel aan elkaar”.

Petra kijkt zoals iedereen uit naar het einde van de lockdown: “De steunmaatregelen zijn fijn, maar het geeft toch meer voldoening om zelf voor je inkomsten te zorgen. Ook droom ik ervan om wanneer alles voorbij is een groot feest te geven. Om te klinken en elkaar eens goed vast te pakken. Al blijft het een beetje afwachten. Ik vrees dat velen nog lang angstig en gestrest zullen blijven”. In tussentijd moeten we de moed erin houden. “Goed gezind blijven en je humeur niet laten bepalen door deze omstandigheden, de rest volgt dan wel vanzelf”, besluit Petra.

Het bericht Petra organiseert online activiteiten voor singles en alleenstaande ouders verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over