Petitie voor betaalbare Alma-maaltijden

KU Leuven voorziet extra studieplekken voor blokkende studenten
‘Make Alma Cheap Again’, zo heet een petitie gelanceerd door Comac, de studentenbeweging van PVDA. Studentenrestaurant Alma sloeg onlangs de prijzen voor warme maaltijden op van 3,75 naar 6 euro. Omdat niemand meer komt opdagen, worden er nu enkel nog snacks en broodjes aangeboden. Comac eist dat de KU Leuven meer middelen investeert in Alma: “Er moet dringend meer financiering komen, zodat Alma opnieuw betaalbare maaltijden aan studenten kan aanbieden.”

Na een eerste rampzalige week met duurdere warme maaltijden, is Alma nu genoodzaakt enkel nog snacks en broodjes aan te bieden. Dat is een probleem volgens Comac. “De Alma is ontstaan met een specifieke visie, die van een sociaal studentenrestaurant”, verduidelijkt Sander Claessens, voorzitter van Comac Leuven. “Het is altijd een open en laagdrempelige ruimte geweest waar studenten samenkomen en goedkoop kunnen eten.”

Alma-maaltijden die duurder worden zijn niet nieuw. De laatste jaren vonden er al geleidelijke prijsstijgingen plaats. “Dat komt omdat het aantal studenten al jaren stijgt en grondstofprijzen duurder worden, maar de financiering voor Alma blijft dezelfde”, legt Claessens uit. De coronacrisis heeft dat structureel gebrek aan financiering pijnlijk blootgelegd. Van de 130 personeelsleden staan er 110 op tijdelijke werkloosheid. Met het huidige gebrek aan financiering kan Alma de functie van sociaal restaurant onmogelijk nog vervullen. “Een rampscenario voor de werknemers én een serieuze klap voor studenten die het financieel moeilijk hebben”, zegt Claessens. “Bovendien heeft de coronacrisis de ongelijkheid in de samenleving en onder studenten al vergroot. We mogen niet aanvaarden dat dit er nog eens bijkomt.”

Comac wil dat de KU Leuven meer middelen vrijmaakt om in Alma te investeren. Als ze niet over genoeg middelen beschikt, dan moet ze daarvoor op tafel kloppen bij de Vlaamse overheid. “Die middelen moeten mogelijk maken dat er opnieuw betaalbare maaltijden worden aangeboden en dat de onderfinanciering eindelijk wordt aangepakt”, zegt Claessens.

Comac heeft op één dag tijd al 200 handtekeningen binnengehaald met haar petitie ‘Make Alma Cheap Again’. De bedoeling is om 2.000 handtekeningen te verzamelen. “We moeten met veel zijn om een signaal te sturen. De enige manier om Alma als sociaal studentenrestaurant te behouden, is om er eindelijk meer in te investeren. Alleen zo kunnen de maaltijden weer betaalbaar worden en kan het personeel gered worden”, besluit Claessens.

Lees meer over