PARK, een gloednieuw festival in Abdij van Park

festival
Op zondag 9 juli organiseren Abdij van Park en stad Leuven PARK, een gloednieuw festival in Abdij van Park.

Met PARK willen Abdij van Park en stad Leuven een grote verscheidenheid aan sferen tot bij het publiek brengen; van zachte luistermuziek, verhalende liederen tot opgewekte feestelijke muziek.

“Leuven krijgt er met PARK een muziekfestival bij. De keuze voor folk- en wereldmuziek is weloverwogen, niet alleen is het een levendige en talentvolle muziekscene, het genre past ook perfect in het prachtige groene kader van Abdij van Park. Het programma is een feest voor oor en oog, een festival waar ontmoeting, gezelligheid, ontdekking en verwondering hand in hand gaan, waar muziek geworteld in traditie hedendaags en vernieuwend klinkt. Én, mooi om mee te geven, het festival heeft gratis toegang. Kortom, een vroeg zomers geschenk", aldus schepen Dirk Vansina (CD&V).

Folk: een traditie in vernieuwing
Binnen de Europese folkmuziek is er een enorme tendens om op een eigentijdse en vernieuwende wijze muziek te maken. We kunnen spreken van ‘vernieuwing in traditie’. Dat het festival doorgaat in Abdij van Park is dan ook geen toeval. De kracht van het festival ligt in de symbiose tussen het muziekgenre en de abdijsite, een bijzondere microkosmos waar cultuur, natuur en geschiedenis met elkaar vervlechten. Traditie in vernieuwing en vernieuwing in traditie is de blijvende missie voor deze abdijsite en voor dit genre.

Unieke muziekcreaties: de abdij als inspiratie
​Tijdens PARK zullen er vier groepen unieke muziekcreaties brengen. Zij lieten zich inspireren door de site en componeerden enkele muziekstukken speciaal voor het festival.

Zo is er virtuoos muzikant Toon Van Mierlo, bekend van Naragonia, en theatermaakster Reineke Van Hooreweghe die met ‘Poorttaal’ een rituele processie langs de poorten van de abdij creëren. Hemelse stem Sophia Ammann ontvangt de luisteraar in de omringende natuur. Accordeoniste Sara Salvérius en multi-instrumentalisten Edra (Edwin Van Vinckenroye & Raphaël De Cock) gaan in dialoog met de akoestiek van de abdijkerk.

Gevarieerd programma
Het grote podium op het Neerhof biedt concerten van Old Salt (US-BE), Toasaves (BE), Las Lloronas (int) en Sam Lee (UK). ​ Op het gezellige kleine podium aan de conventstuin met zicht op de parkvijvers spelen Livia Giaffreda (IT), Carmen Fernandez (SP), Terrafolk (SLOV) en Bipolar Bows (int). ​ Of je kan genieten van sfeervolle melodieën van muzikanten die je meenemen rondom de abdij tijdens de muzikale wandelingen van zo’n drie kilometer.

En je kan ook komen luisteren naar vredesbeiaardier Luc Rombouts, die de beiaard bespeelt met een speciaal folk & chanson repertoire.

Lekker PARK
Nieuw is ook de PARK catering, aangeboden in een formule passend bij het festival. Chef en bio-tuinier Geert Groffen kookt zondagavond een buffet bij elkaar. Je koopt een leeg bord en vult het naar eigen smaak bij het buffet.

Praktisch
PARK vindt plaats op zondag 9 juli van 12 tot 22 uur in en om Abdij van Park. PARK Festival is gratis, behalve het buffet. ​
​​
​Vergeet niet online in te schrijven voor het buffet (tot 3 juli) en voor de wandelingen en de muzikale creaties (tot de dag zelf). Je vindt het volledige programma en inschrijfmogelijkheden op www.leuven.be/park.

Lees meer over