Parcival zet schermsport in de kijker op 18 september

9 september 2021 | 20u44 | Gepost door annpeeters
Schermsport

In het kader van de Europese week van de Sport en Leuven Europese Sportstad 2021 zet de Leuvense schermclub Parcival op 18 september aanstaande de schermsport in de kijker. Dat gebeurt in samenwerking met de schermclubs van Helsinki (Finland) en Krakau (Polen). De drie clubs zullen die dag op de Velodroom in de Leuvense Brusselsestraat een duel aangaan. Daarnaast biedt Parcival belangstellenden de kans om aan een initiatie-schermen deel te nemen.

Schermclub Parcival wil in het weekend van 18 en 19 september het schermen, één van de eerste sporten die deel uitmaakten van de moderne Olympische Spelen, in de belangstelling brengen. De sport is volgens de club vaak vergeten en de Europese week van de Sport en het feit dat Leuven Europese Sportstad 2021 is, vormen volgens Parcival een mooie gelegenheid de Leuvenaars kennis te laten maken met de sport. Dat doet de club via een uitwisseling met twee buitenlandse clubs: Krakowski Klub Szermierzy uit Poolse Krakau (een zusterstad van Leuven) en Helsingin Miekailijat uit de Finse hoofdstad Helsinki.

De drie schermclubs zullen op 18 september op de houten vloer binnen de Velodroom aan de Brusselsestraat tegen elkaar in het strijdperk treden. De schermers zullen om 15 uur starten met oefenduels, waarna zij om 16 uur een ploegenwedstrijd afwerken. Belangstellenden kunnen tussen 15 en 17.30 uur ook deelnemen aan initiaties onder leiding van initiatoren van Schermclub Parcival en zo proeven van de schermsport.

Kennis delen

Zaterdag en zondag zijn er voor de drie clubs ook gezamenlijke trainingssessies. Voor de coaches van de clubs is dat een goede gelegenheid om sportieve ervaringen te delen. Ook op organisatorisch vlak kunnen clubs via kennisoverdracht van elkaar leren. “Zo zouden wij als Leuvense club graag horen hoe de Poolse club een Europees Cadetten circuit in februari 2020 succesvol organiseerde en hoe men erin slaagt 40% meisjes en vrouwen aan te trekken. De Poolse club zou van Leuven kunnen leren hoe een vereniging met meer dan honderd leden die schermen op de drie wapens (floret, degen en sabel) draaiende gehouden wordt,” aldus Schermclub Parcival.

De trainingssessie op zondag is ook opengesteld voor leden van andere Belgische clubs. Flanders Fencing en de club van Ciney hebben al toegezegd. Voor de Poolse en Finse clubs is er die dag ook deelname voorzien aan de WK-dag in Leuven.

Zo’n organisatie kan overigens alleen maar slagen dankzij de inzet van leden van de drie clubs. Voor Schermclub Parcival zijn de verantwoordelijken Jolien Abrams, Jasper Deferme Van Gerven en Dimana Markovska, voor Krakau is dat coach Kamil Wrona en voor Helsinki Anneli Vuorinen.

Lees meer over